Konec lanskega leta je imelo zaradi neplačanih prispevkov več kot 10.000 samostojnih podjetnikov in po njih zavarovanih družinskih članov zamrznjeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Foto: BoBo
Konec lanskega leta je imelo zaradi neplačanih prispevkov več kot 10.000 samostojnih podjetnikov in po njih zavarovanih družinskih članov zamrznjeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Foto: BoBo

Po mnenju poznavalcev lahko razloge za porast samostojnih podjetnikov v času gospodarske krize iščemo predvsem v tem, da številna podjetja svoje storitve, zato da znižajo stroške, prenašajo na zunanje izvajalce in da država podeljuje subvencije za samozaposlitev.

Od leta 2008 je subvencijo prejelo več kot 20.000 ljudi, zanje pa je država namenila več kot 90 milijonov evrov. Posamezniki, ki so se odločili za odprtje s.p.-ja predvsem zaradi pridobitve subvencije, pa danes opozarjajo na negativne pasti samostojnega podjetništva.

V Sloveniji so med več kot 61.000 registriranimi samostojnimi podjetniki številni taki, ki bi radi s.p. zaprli, vendar ga ne morejo zaradi neplačanih prispevkov. Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je imelo konec lanskega leta zaradi neplačanih prispevkov več kot 10.000 samostojnih podjetnikov in po njih zavarovanih družinskih članov zamrznjeno obvezno zdravstveno zavarovanje.


"Nepravično"

Taka ureditev je nepravična, meni vodja ljubljanske ambulante za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja, zdravnik Aleksander Doplihar: "Prvo, kar bi bilo treba, je to, da bi Zavod za zdravstveno zavarovanje moral tistim, ki 10, 15 let plačujejo zavarovanje, pa niso koristili tega denarja, omogočiti podaljšano zdravstveno zavarovanje za ta čas, dokler si situacije ne uredijo."

V omenjeni ambulanti ugotavljajo, da je četrtina njihovih pacientov samozaposlenih. Tudi če samozaposleni nima nobenih dohodkov, ne more zaprositi za denarno socialno pomoč. Socialna zakonodaja predvideva, da vsak zaposleni v Sloveniji prejema vsaj minimalni dohodek. Ta fiktivni dohodek pa center za socialno delo upošteva pri izračunu socialne pomoči.

"Ne odpirajte s.p.-ja"
Sogovornica Nataša, ki je na poti samostojnega podjetnika zašla v finančno vrzel, posameznikom, ki razmišljajo o odprtju s.p.-ja, svetuje: "Če res nimajo neke dobre ideje, nekaj, kar bi po žargonsko rečeno zažgalo, naj ne odpirajo s.p.-ja, ker jih bo pripeljalo do revščine, in njih in seveda otrok."

Po statističnih podatkih je pred petimi leti pod pragom revščine živelo 13.000 samozaposlenih, danes jih je revnih že 21.000.

Nataša Lang, Radio Slovenija