Če nameravate uporabiti prehranska dopolnila za hujšanje, se posvetujte z zdravnikom, svetujejo na NIJZ-ju. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Če nameravate uporabiti prehranska dopolnila za hujšanje, se posvetujte z zdravnikom, svetujejo na NIJZ-ju. Foto: freedigitalphotos.net

Številna prehranska dopolnila za izgubljanje teže so draga, nekatera lahko součinkujejo z zdravili, nekaj pa je lahko tudi nevarnih, so zapisali na inštitutu (NIJZ). Zato ljudem, ki razmišljajo, da bi uživali tovrstna prehranska dopolnila, svetujejo, naj se pred tem posvetujejo z zdravnikom. Zlasti to velja za tiste s povišanim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo, boleznimi, povezane s srcem, ali drugimi kroničnimi boleznimi.

V prehranskih dopolnilih, namenjenih hujšanju, namreč najdemo različne sestavine, so zapisali na spletni strani. V njih so zdravilne rastline in njihovi izvlečki, vlaknine ter minerali v različnih količinah in v različnih kombinacijah.

In na NIJZ-ju so ugotovili, da proizvajalci teh dopolnil zelo malo pozornosti namenjajo učinkovitosti in varnosti svojih izdelkov. Študije, s katerimi običajno dokazujejo vpliv na izgubo telesne teže, so opravljene z majhnim številom ljudi, ki sestavino uživajo samo nekaj dni ali tednov. Učinkovitost in varnost izdelkov pa bi lahko dokazali le z raziskavo, zasnovano na večjem številu ljudi, ki predstavljajo vzorec populacije, in bi trajala dalj časa, so še poudarili na inštitutu.