Foto: Reuters
Foto: Reuters

Da bi bile čim manj privlačne, ne bodo smele imeti nobene arome, razen tobaka, elektronske cigarete brez nikotina bodo po novem enako obravnavane kot vsi drugi tobačni izdelki, ukinjajo pa se tudi kadilnice v zaprtih javnih in delovnih prostorih ter omejuje spletna prodaja.

Pri nas trenutno kadi manj kot petina odraslih, delež kadilcev se pomembno znižuje tudi med mladostniki, skrb vzbujajoča pa je uporaba novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, predvsem med mladimi. Med dijaki drugih letnikov srednjih šol jih po zadnjih podatkih že kar 11 odstotkov kadi elektronske cigarete, pojasnjuje Helena Koprivnikar z NIJZ-ja: "To seveda lahko pomeni, da se bodo hitro zasvojili, ker za industrijo pomeni vztrajnega kupca njihovih izdelkov, za nas pa nekoga, ki bo utrpel hude učinke na zdravje."

Norveška je tako na primer že v celoti prepovedala prodajo elektronskih cigaret, pri nas pa se bo po besedah Vesne Marinko z ministrstva za zdravje ukinilo več kot 15.500 različnih arom: "Arome namreč zmanjšajo zaznavanje škodljivosti in povečujejo pripravljenost poskusiti izdelek ter naredijo aeorosol prijetnejši za vdihavanje in prijetnejši za uporabo."

S tem nameravajo zmanjšati interes med mladimi, a po mnenju NIJZ-ja so potrebni še dodatni ukrepi, kot na primer znatno zmanjšanje števila prodajnih mest, prepoved prodaje tobaka za žvečenje in njuhanje ter najpomembneje, višja cena tobačnih izdelkov, s prvim majem je sicer višja, a še premalo.

"Smo na repu v primerjavi z drugimi državami po cenah cigaret. To je ključni ukrep, na katerem moramo delati v prihodnje," poudarja Marinko.

V Združenju vejperjev ob tem opozarjajo, da je oviranje dostopa do manj škodljivih alternativ kajenju, torej tudi do elektronske cigarete, nesprejemljivo. A ministrstvo za zdravje takšen očitek zavrača. Kot pravijo, ni dokazano, da so elektronske cigarete manj škodljive oziroma da so pripomoček za opuščanje kajenja.