Kot je dejal Damjan Polh, v sindikatu med mediacijo o poteku pogajanj ne bodo dajali izjav. Foto: Zajem zaslona MMC TV
Kot je dejal Damjan Polh, v sindikatu med mediacijo o poteku pogajanj ne bodo dajali izjav. Foto: Zajem zaslona MMC TV

Izredna konferenca Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides z naslovom SOS za javno zdravstvo je potekala na stoti dan stavke. Kot je na novinarski konferenci pojasnil predsednik Fidesa Damjan Polh, so v sindikatu s tem zaznamovali "sto dni ignorance vlade". "Namesto da bi ministrstvo za zdravje v okviru vlade začelo reševati probleme, ki so se nakopičili v zdravstvu, namesto da bi začeli izpolnjevati obljube, ki so jih dali pred skoraj dvema letoma, ko so začeli vladati, smo bili priča nenehnim pravnim in verbalnim pritiskom," je opozoril Polh, ki vladi očita onemogočanje stavkovnih dejavnosti s "pravnim barbarstvom".

"Trenutno nam grozi še novela zakona o zdravniški službi, ki bo pravnoformalno praktično izničila stavko, tako da stavka ne bo imela več takega učinka. Menimo, da omejevanje ustavnih pravic ni pravi način za reševanje," je poudaril in opozoril na to, da so zaskrbljenost zaradi razmer v Sloveniji v okviru konference CPME, ki združuje evropske zdravniške organizacije, izrazili tudi številni ugledni zdravniki iz tujine.

V prvem sklepu, ki so ga v Fidesu sprejeli na torkovi konferenci, so tako v sindikatu izrazili prepričanje, da se mora stavka kljub pozivom vlade k njeni zamrznitvi nadaljevati v nespremenjeni obliki. Članice in člani sindikata so na konferenci s sklepom tudi pooblastili vodstvo sindikata, da uporabi vse razpoložljive pravne aktivnosti in ukrepe z namenom zavarovanja interesov in položaja stavkajočih. "

"To ni več stavkovni boj, to je boj za demokracijo, za demokratična načela, za etičnost, za moralnost vseh udeležencev in breme tega nosi trenutna vlada, ki enostavno nima ne volje ne časa pogovarjati se z nami, tako kot je obljubila," je dejal Polh.

Polh izrazil upanje, da bodo pogajanja stekla z mediacijo

Sorodna novica Vlada in Fides potrdila dogovor o mediaciji, prvo srečanje predvideno že v tednu dni

Stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, ki poteka 11. teden, je najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej. Dosedanja pogajanja niso prinesla večjega napredka, zato sta se obe strani odločili, da bosta rešitev iskali z mediacijo. Tako vlada kot sindikat sta usklajeni dogovor o mediaciji za reševanje stavkovnih zahtev zdravnikov potrdila v torek, so sporočili iz mediacijskega centra odvetniške akademije Odvetniške zbornice Slovenije. Dodali so, da so priprave na prvo skupno srečanje v polnem teku, srečanje pa je predvideno v tem tednu.

Predsednik Fidesa je na novinarski konferenci dejal, da v sindikatu "na mediacijo polagajo velika upanja". "Menimo, da če v dialogu dveh ni rešitve, bo s pomočjo mediatorjev zadeva mogoče stekla. Kar se tiče mediacije, lahko samo to povem, da se bo začela ta teden," je dejal Polh in poudaril, da v nadaljevanju o podrobnostih mediacije ne bo javno govoril, razen če se z vladno stranjo dogovorijo drugače.

Fides od vlade pričakuje tudi opravičilo za blatenje zdravništva

V Fidesu zahtevajo tudi vzpostavitev delovnih pogojev, ki bodo zagotavljali strokovno in varno obravnavo pacientov. V tretjem sklepu zato sidnikat svojim članom priporoča, naj "ne oklevajo s preklici soglasij za prekomerno nadurno delo," v četrtem pa so sprejeli stališče, da pričakujejo "najmanj javno opravičilo odločevalcev in vlade za blatenje in diskreditacijo zdravništva, ki ni krivo za nastalo situacijo in nima moči, da bi to spremenilo".

Sorodna novica Od začetka stavke seznam tistih, ki na storitev čakajo nedopustno dolgo, daljši za 7878 bolnikov

"Zdravnik je visoko etično zavezan svojemu pacientu, vlada pa je etično zavezana, da vzdržuje vzdržen javni sistem in pripravi ustrezno delovno okolje zdravništvu," je poudarila sindikalna zaupnica Fidesa v Splošni bolnišnici Celje Mateja Grat. Kot je dodala, zato Fides javno poziva vlado, naj opravi svoje delo. "Kljub opozorilom sistem propada pred našimi očmi in nimamo več moči, da ta propad ustavljamo. Na problem smo pokazali, zdaj smo ga tudi izpostavili, odločevalci pa gledajo stran in ne rešujejo problemov, že preobremenjenim zdravnikom pa nalagajo še večje breme, ki ga ni mogoče odpraviti," je dejala.

Sindikat Fides, ki je stavko začel 15. januarja letos, od vlade zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Ministrstvo za zdravje: Država je dolžna zagotavljati zdravstveno varstvo

Na ministrstvu za zdravje so v odzivu na očitke Fidesa vnovič pojasnili razloge za sprejetje nekaterih ukrepov, med drugim predloga zakonske določitve minimuma dela zdravnikov v času stavke. Opozarjajo, da je država dolžna zagotavljati zdravstveno varstvo, pravica do stavke pa je neizpodbitna, a nikakor ne sme pretehtati nad drugimi pravicami.

Spomnili so tudi, da je "za izboljšanje razmer v zdravstvu konec preteklega leta v veljavo stopil interventni zakon". Ta omogoča lažji prihod tujim zdravnikom v Slovenijo, nagrajevanje timov družinske medicine, nagrajevanje specializantov družinske medicine. Poleg tega zakon med drugim omogoča tudi izredni razpis za specializacije, kjer je pomanjkanje kadra.

Vlada je sprejela tudi uredbo za leto 2024, ki je nastala v tesnem sodelovanju z Združenjem zdravstvenih zavodov Slovenije in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in med drugim uvaja ambulante specializantov družinske medicine in nov standard ambulant. "Oba ukrepa prinašata večjo dostopnost do osebnega zdravnika," so prepričani.

Izpostavili so tudi, da se ministrstvo za zdravje pri pripravi vseh ukrepov in rešitev za izboljšanje zdravstvenega sistema posvetuje s širokim krogom deležnikov in strokovnjakov.
Sicer pa si na ministrstvu želijo, da bi bila mediacija med vladno in sindikalno stranjo uspešna in bi se stavka v dobro vseh čim prej zaključila, zato tudi spoštujejo dogovor, da se s sindikatom Fides pogovarjajo za zaprtimi vrati.

"Ves čas tudi poudarjamo, da večina zdravnikov med stavko kakovostno opravlja svoje delo. Za to se jim ponovno zahvaljujemo," so dodali.

Fides: Stavka prerasla v boj za demokracijo