Ebola je huda nalezljiva bolezen, za katero za zdaj ni cepiva. V zadnjem izbruhu v Afriki je umrlo več kot 10 tisoč ljudi. Foto: Reuters
Ebola je huda nalezljiva bolezen, za katero za zdaj ni cepiva. V zadnjem izbruhu v Afriki je umrlo več kot 10 tisoč ljudi. Foto: Reuters
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc
Epruvete
Rezultati preiskav bodo znani v prihodnjih dneh. Foto: BoBo


Po poročanju nekaterih medijev naj bi bila bolnica Slovenka, ki se je pred kratkim vrnila iz Afrike, in to z območja, kjer je virus ebole še dejaven. Ima tudi vročino, kar je eden izmed znakov te bolezni, a vročina je tudi znak drugih bolezni, kot so malarija, denga, hepatitis ali tifus, lahko gre tudi za gripo ali kak drug virus.
V UKC-ju so poročanje medijev, da je sum ebole že potrjen, zavrnili. Prvi preliminarni izvidi so bili namreč negativni. Dokončni bodo znani v soboto, so sporočili iz ustanove, še vedno je mogoče, da je bolnik (šlo naj bi za bolnico) dejansko okužen. Dokler sum ni potrjen ali ovržen, pa bodo primer obravnavali, kot da gre za okužbo, je pojasnil predstojnik infekcijske klinike Franc Strle.

Po besedah Tatjane Lejko Zupanc z infekcijske klinike je bolnik fizično ločen od drugih, zato je skrb, da bi z njim v stik prišel drug bolnik ali obiskovalec, odveč, osebje pa k bolniku prihaja z osebno zaščitno opremo. Strle je ob tem zanikal, da naj bi šlo za zdravstveno delavko.

V primeru potrditve je naslednji korak iskanje ljudi, ki so bili v stiku z obolelim človekom, v skladu s protokolom, ki ga imajo v UKC-ju.

V UKC-ju so še pojasnili da se virus prenaša kapljično, kar pomeni, da se širi predvsem s kašljanjem, kihanjem, kričanjem ipd., sicer pa nevarnosti ni. Kapljice imajo doseg enega metra, bolnik pa ni kužen, dokler ne zboli, kar pomeni, da se morebitni ljudje, ki so bili v stiku z obolelo osebo, ne morejo okužiti, dokler okuženi nima simptomov bolezni.

Ministrstvo za zdravje: Ni razlogov za preplah
Odzvalo se je tudi ministrstvo za zdravje. Ministrica Milojka Kolar Celarc je zagotovila, da je zadeva pod nadzorom in da ni razloga za preplah in vznemirjanje ljudi, saj pristojni ukrepajo v skladu s protokolom. Dodala je, da je verjetnost, da bi bil sum ebole potrjen "zelo, zelo majhna". "Lahko smo mirni, vse je pod nadzorom," je zagotovila.

Kaj je ebola?
Ebola je ena izmed najbolj nalezljivih virusnih bolezni in zanjo ni cepiva. Pogosto okužba vodi v smrt. Simptomi okužbe so mrzlica, bruhanje, driska, splošno slabo počutje in bolečine v mišicah ter sklepih, v skrajnih primerih pa tudi notranje in zunanje krvavitve.

Virus so prvič odkrili pred skoraj štirimi desetletji v današnji Demokratični republiki Kongo v osrčju Afrike. Najhujša epidemija do zdaj je izbruhnila konec leta 2013 v Gvineji, od koder se je bolezen hitro razširila v sosednje zahodnoafriške države in do zdaj zahtevala že več kot deset tisoč življenj.



Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc
Sum na ebolo bo dokončno ovržen šele v soboto
Prve preiskave niso potrdile ebole
Izvidi prvih vzorcev negativni
Sum na ebolo bo dokončno ovržen šele v soboto
Prve preiskave niso potrdile ebole
Izvidi prvih vzorcev negativni