Cepljenje proti gripi že poteka po vsej državi. Foto: EPA
Cepljenje proti gripi že poteka po vsej državi. Foto: EPA

Radio Slovenija je poročal, da cepljenje izvajajo v devetih zavodih za zdravstveno varstvo, prav tako pa v vseh zdravstvenih domovih in ambulantah zasebnih zdravnikov, poleg tega pa še v nekaterih domovih za ostarele. V zdravstvenih domovih se je mogoče naročiti na cepljenje proti gripi pri izbranem zdravniku, za cepljenje pa se odločajo predvsem starejši bolniki in starši v imenu svojih otrok.

170.000 odmerkov cepiva že v obtoku
Inštitut za varovanje zdravja je za letos naročil 203.800 odmerkov cepiva, 170.000 odmerkov so že razdelili po zdravstvenih regijah. V Ljubljani, kjer so prejeli 56.000 odmerkov cepiva, so se zaradi šolskih počitnic odločili, da bodo cepljenje začeli izvajati po 1. novembru, v nekaterih enotah bodo organizirali tudi posebne termine, ki bodo objavljeni na spletni strani.

Na Koprskem, kjer računajo, da se bo cepilo vsaj 10.000 ljudi, so cepljenje začeli že prejšnji teden - tako se je v ambulanti za diabetike cepilo že 25 pacientov, pri posameznih izbranih zdravnikih pa tudi že do 40. Cepljenje po predhodnem naročilu v ambulantah izbranih zdravnikov od ponedeljka poteka tudi v mariborskem zdravstvenem domu, prejeli pa bodo 27.000 odmerkov po tedenskih pošiljkah. Tudi v drugih regijah cepljenje poteka, naročili so po približno 10.000 odmerkov, v Celju pa 25.000.

Pandemske gripe letos ne pričakujejo
Letošnje cepivo ščiti pred tremi virusi gripe, virusom A, virusom B in virusom pandemske gripe. V Sloveniji se povprečno cepi le slaba desetina prebivalstva, kar je zelo malo, še posebej v primerjavi z nekaterimi drugimi državami, kjer dosegajo kar 75-odstotno cepljenost. Kolikšna zdravstvena in socialna škoda nastaneta zaradi obolevanja z gripo v Sloveniji, ni znano. Letos pandemske gripe, ki je strašila lani, ne pričakujejo, če bo krožila sezonska gripa, pa njen vrhunec pričakujejo januarja in februarja.