Foto:
Foto:
Izstrelitev je bila uspešna.

Ta bo v komet s premerom 5 km trčil s hitrostjo 36.700 km/h in v njem naredil ogromen krater. Po nekaterih domnevah bi lahko dosegel velikost rimskega koloseja.

Eksplozija z močjo 4,5 tone TNT-ja bo v vesolje sprostila ogromno materiala, ki ga bo s posebnimi napravami analizirala sonda, oddaljena zgolj 500 kilometrov.

Kometi prinesli življenje?
Znanstveniki upajo, da jim podatki ne bodo pomagali le pri večjem razumevanju kometov, ampak tudi odgovorili na nekatera vprašanja o nastanku našega osončja. Nekateri celo menijo, da so prav kometi prinesli življenje na Zemljo.

Doslej so znanstveniki podatke o kometih dobivali s pomočjo teleskopov in posnetkov, ki so jih poslale sonde, kar pa ni povedalo veliko o njihovi notranjosti. To naj bi se zdaj spremenilo. Po podatkih, ki jih bo poslal Deep Impact, bo posebna sonda januarja 2006 na Zemljo prinesla kometov prah.

Proti kometu tudi Rosetta
Svojo sondo je februarja lani izstrelila tudi Evropska vesoljska agencija. Rosetta bo komet Churyumov-Gerasimenko dosegla maja 2014, nanj pa bo poslala posebnega robota.