Okoli 80 cm visok robotek je brez težav preštopal Kanado od vzhodne do zahodne obale ter Nizozemsko in Nemčijo. Foto: Reuters
Okoli 80 cm visok robotek je brez težav preštopal Kanado od vzhodne do zahodne obale ter Nizozemsko in Nemčijo. Foto: Reuters

HitchBOT, kot so raziskovalci univerze v Torontu poimenovali avtoštoparskega robota, je bil izdelan iz najrazličnejših odpadnih materialov, hkrati pa opremljen z računalnikom, s pomočjo katerega je lahko opravljal osnovne komunikacije z ljudmi, in robotsko roko, s katero je iztegoval palec in zaustavljal vozila. Včasih je tudi zaprosil, naj mu napolnijo baterije z avtomobilskim vžigalnikom za cigarete.

Zamišljen je bil kot družbeni robot z osebnostjo, z njim pa naj bi raziskovalci skušali dognati, kako se človeška psihologija odziva ob srečanju s tehnološkimi novostmi. Okoli 90 cm visok robotek je brez težav prepotoval Kanado od vzhodne do zahodne obale ter Nizozemsko in Nemčijo. V ZDA pa se je njegovo popotovanje hitro končalo, saj je preštopal le pot od Bostona prek New Yorka do Filadelfije, kjer pa so se nad njim znesli neznanci, ki jih še niso odkrili.

"Takšnega konca nismo pričakovali, še posebej ker smo bili razvajeni s prijaznostjo ljudi, ki so skrbeli z HitchBOTa na njegovih potovanjih," so bili zaradi njegovega žalostnega konca razočarani njegovi ustvarjalci.

Foto: Reuters