Morpheus je med preizkusnim vzletom po le nekaj metrih višine padel na tla in zagorel. Foto: Reuters
Morpheus je med preizkusnim vzletom po le nekaj metrih višine padel na tla in zagorel. Foto: Reuters

Pri Nasi so takoj po nesreči sporočili, da je plovilu kmalu po vzletu odpovedal del strojne opreme. Ogenj so kmalu pogasili, plovilo pa je bilo popolnoma uničeno.

Kljub temu pri Nasi niso pretirano razočarani, saj pravijo, da so tovrstne nesreče pričakovali že pred preizkusom. Bodo pa izkušnje iz nesreče pripomogle k nadaljnjemu izboljševanju Morpheusa.

Posebnost projekta Morpheus je v tem, da pri Nasi razvijajo nizkoproračunsko in okolju prijazno plovilo. Tudi med preizkušnjo uničeni Morpheus so sestavili iz dostopnih in poceni komponent. Hkrati pa so pri Nasi z Morpheusom preizkusili cenejše in okolju prijaznejše gorivo, saj motor Morpheusa poganjata utekočinjen kisik in utekočinjen metan.

Cilj: Na Luno z metanom
Metan je po navedbah Nase boljša alternativa obstoječim raketnim gorivom, saj je poleg tega, da je okolju prijaznejši, tudi precej cenejši in dostopnejši. Mednarodna vesoljska postaja namreč letno proizvede - in zavrže - toliko metana, da bi z njim napolnili Morpheusove rezervoarje.

Sedem milijonov dolarjev vreden projekt se bo tako kljub neuspešnem prvem preizkusu nadaljeval. Pri Nasi upajo, da bodo uspešni pri razvoju nizkocenovnega in okolju prijaznega plovila, ki bi nekega dne lahko pristajalo na Luni, asteroidih in celo na Marsu.

L. L.