Nasin vodja varnosti je med svojo preiskavo pregledal podatke o vesoljskih poletih za 20 let nazaj. Foto: EPA
Nasin vodja varnosti je med svojo preiskavo pregledal podatke o vesoljskih poletih za 20 let nazaj. Foto: EPA

Raziskavo je sprožilo poročilo neodvisnega zdravniškega odbora, ki je raziskoval zdravstveno stanje astronavtov in ugotovil, da je bilo astronavtom najmanj dvakrat dovoljeno leteti v pijanem stanju. Vodja varnosti pri Nasi je zaslišal okoli 90 astronavtov in drugega osebja, vendar ni odkril nobenega primera, ko bi bil astronavt ali član posadke na dan poleta pod vplivom alkohola.

Vodja Nase Michael Griffin je prepričan, da astronavti ne bi mogli leteti pijani, saj jih pred vsakim poletom pregledajo zdravniki. Astronavti se alkohola ne smejo dotakniti v 12 urah pred poletom.

Ljubezenske tegobe Nasinih astronavtov
Griffin je neodvisno raziskavo naročil po aretaciji astronavtke Lise Nowak, ki je februarja napadla svojo tekmico. Nasa je Nowakovo pred pol leta odpustila, naslednji mesec pa se bo začelo sojenje, na katerem se bo morala nekdanja astronavtka braniti obtožb, da je napadla, poškodovala in poskušala ugrabiti tekmico za ljubezen zdaj že prav tako nekdanjega astronavta Billa Oefeleina. Odvetnik Nowakove je sporočil, da se bo najverjetneje sklicevala na neprištevnost.