Posnetek je dolg nekaj minut in naj bi bil eden najboljših posnetkov zgodovinskega trenutka leta 1969. Foto: EPA
Posnetek je dolg nekaj minut in naj bi bil eden najboljših posnetkov zgodovinskega trenutka leta 1969. Foto: EPA

Posnetek Armstronga, ki je leta 1969 kot prvi človek napravil korake na Zemljinem naravnem satelitu, je bil dolgo izgubljen v arhivih. Ko so ga končno spet našli, pa je bil zelo poškodovan, je povedal John Sarkissian, zgodovinar in astronom, zadolžen za projekt obnove posnetkov v Avstraliji.

Avstralski teleskopi so odigrali ključno vlogo
Prikazuje prvih nekaj minut Armstrongovega spuščanja po lestvi, ki so ga posneli v Avstraliji, medtem ko so se pri Nasi v ZDA še trudili pridobiti signal.

"Pri Nasi so uporabljali signal v Goldstonu v Kaliforniji, ki je imel napačne nastavitve in je zato v njihovem posnetku Armstronga nemogoče razločiti, v avstralskih posnetkih pa je ta dejansko viden," pojasnjuje Sarkissian in dodaja, da gre zato za "najbolj kakovostni prikaz Armstrongovega spuščanja na Luno".

Teleskopi v Avstraliji so odigrali ključno vlogo pri misiji Apolla 11. Med drugim so namreč priskrbeli tudi televizijski signal, saj se je Armstrong odločil, da bo na luno stopil prej, kot je nameraval, in je tako ZDA pustil onkraj obzorja.

Častni gost bo "drugi človek na Luni"
Posnetek bodo predvajali prihodnji teden na podelitvi nagrad revije Australian Geographic, na kateri bo častni gost Buzz Aldrin, prav tako astronavt na Apollu 11 in drugi človek, ki je za Armstrongom stopil na Luno.