Na fotografiji je predavalnica v Cankarjevem domu. V njej so številni udeleženci predavanja, ki sedijo na stolih in poslušajo predavatelja. Ta stoji za govrniškim pultom. Ob njem je platno na katerem je projekcija grafičnega prikaza človeškega telesa. Foto: URI Soča
Na fotografiji je predavalnica v Cankarjevem domu. V njej so številni udeleženci predavanja, ki sedijo na stolih in poslušajo predavatelja. Ta stoji za govrniškim pultom. Ob njem je platno na katerem je projekcija grafičnega prikaza človeškega telesa. Foto: URI Soča

Danes in jutri bodo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekali 34. dnevi rehabilitacijske medicine. Osrednji strokovni dogodek na področju fizikalne in rehabilitacijske medicine ter celostne rehabilitacije v Sloveniji organizirata Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS Soča (URI Soča) in Katedra za fizikalno in rehabilitacijsko medicino MF UL. Na letošnjem srečanju se udeleženci posvečajo pogostim kliničnim problemom, ki spremljajo paciente v procesu rehabilitacije. Predavatelji bodo podrobneje osvetlili nekatera pomembna področja, med njimi spastičnost, nevromodulacijo, prehransko obravnavo in velikokrat zapostavljena področja sečil, izločanja blata, rodil in spolovil, ki so običajno povezana s težavami pri križničnih funkcijah, so iz URI Soča zapisali v sporočilu za javnost.

"Pomembno je, da se nove metode širijo tudi na nižje ravni rehabilitacijskih obravnav"

Doc. dr. Metka Moharić, dr. med., strokovna direktorica URI Soča in predstojnica Katedre za fizikalno in rehabilitacijsko medicino na MF UL je ob tem povedala: "Letos se posvečamo medicinskim področjem, ki so v zadnjih letih precej napredovala in pri katerih v URI Soča nenehno uvajamo novosti. Za čim večjo učinkovitost in dostopnost rehabilitacije je pomembno, da se te metode širijo tudi na nižje ravni rehabilitacijskih obravnav. Zato je namen letošnjih rehabilitacijskih dni tudi ta, da se s temi metodami seznani čim širši krog strokovnjakov in tako svojim pacientom lahko pomagajo do ustreznih rešitev, bodisi sami ali z napotitvami na višje ravni obravnav." Prvi sklop letošnjih dni rehabilitacijske medicine je namenjen področjem, povezanim z nevromodulacijo. Gre za zdravljenje oz. spreminjanje stanja na področju živčevja in pri okvarah hrbtenjače (npr. pri spastičnosti), ki spodbujajo nevroplastičnost in skušajo uravnati delovanje živčevja, da deluje bolj pravilno. Gre npr. za uporabo botulina, baklofenskih črpalk, metode z elektrostimulacijo (Spinal Cord Stimulation) itd. Nekatere metode so v URI Soča uvedene že vrsto let, pri čemer se njihova uporaba uspešno širi tudi v druge bolnišnice po Sloveniji, so sporočili iz URI Soča. "Neuromodulacija je široko področje, ki zadeva paciente z nevrološkimi okvarami, zato je pomembno, da strokovnjake z temi metodami čim bolje seznanimo,« je povedala Moharić za Radio Slovenija. "Neuromodulacijske metode ločimo na invazivne in neinvazivne, skupno jim je to, da spodbujajo neuroplastičnost, torej uravnavanje živčevja, da deluje bolj pravilno. S tem pa človek pridobiva različne funkcije. Pri okvarah hrbtenjače so te funkcije prekinjene in na tem področju se predvideva, da bo morda prihodnost teh ljudi, da bodo dobivali funkcije hoje in premikanja in lažje skrbi zase," je še pojasnila Moharić.

Ustrezna prehranjenost pacientov pomemben del uspešne rehabilitacije

Kot so sporočili iz URI Soča bo letos posebna pozornost namenjena tudi ustrezni prehranjenosti pacientov, ki je vse bolj prepoznana kot pomemben del uspešne rehabilitacije in potrebuje skrbno strokovno obravnavo. Poleg prehranjenosti je potrebno ustrezno obravnavati tudi podhranjenost pacientov, ki je pri težjih stanjih velikokrat prisotna. Pomemben sklop predavanj bo obravnaval tudi velikokrat zapostavljeno področje sečil, izločanja blata, rodil in spolovil, kjer so težave povezane s križničnimi funkcijami in ki jih je mogoče na različne načine obravnavati in rehabilitirati, pri čemer se ne sme pozabiti na socialni vidik teh težav, so zapisali v sporočilu za javnost. Rehabilitacijska medicina je veja medicine, ki pomaga posameznikom, da ob ali po bolezni ali poškodbi lahko živijo čim bolj aktivno življenje. Zajema številne kompleksne metode in področja dela ter ima velike možnosti za razvoj, tako s krepitvijo najzahtevnejših pristopov v URI Soča, kot s širitvijo mreže na primarnem in sekundarnem nivoju in s tem približevanjem rehabilitacije pacientom v njim bližnja okolja, so prepričani na Uri Soča kjer poleg izvajanja celovite rehabilitacije in opravljanja najzahtevnejših nalog na področju rehabilitacije izvajajo tudi naloge terciarnega nivoja na področju izobraževanja, raziskovanja, oblikovanja doktrine in uvajanja novih spoznanj na področju fizikalne in rehabilitacijske medicine.