Slika prikazuje logotip za paralimpijske igre v Parizu. Logotip je sestavljen iz zlate ikone, ki predstavlja žensko z lasmi, oblikovanimi kot plamen, kar je simbol za Marianne, francosko nacionalno poosebljenje svobode. Pod ikono je napis
Slika prikazuje logotip za paralimpijske igre v Parizu. Logotip je sestavljen iz zlate ikone, ki predstavlja žensko z lasmi, oblikovanimi kot plamen, kar je simbol za Marianne, francosko nacionalno poosebljenje svobode. Pod ikono je napis "PARIS 2024" v moderni tipografiji. Pod napisom so trije barvni elementi, ki predstavljajo logotip Mednarodnega paralimpijskega komiteja: rdeči, modri in zeleni loki, ki simbolizirajo duh, moč in odločnost paralimpijskih športnikov. Foto: Mednarodni paralimpijski komite

Medtem ko odštevamo do zgodovinskih iger, je predsednik Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) Andrew Parsons v pogovoru s sodelavci Mednarodnega paralimpijskega komiteja delil svoje misli o pričakovanjih za Pariz 2024.

Do Pariza 2024 nas ne loči veliko, le še 2 meseca. Kaj vam pomeni, da ste dosegli ta mejnik?

Z aktivnostmi, prizorišči in načrtovanjem z organizacijskim odborom smo zelo zadovoljni. Lani smo imeli testne dogodke in iz njih smo se veliko naučili.

Menimo, da je zdaj čas, da se osredotočimo na promocijo iger, ko gre za prodajo vstopnic. Več kot polovica vstopnic stane 25 EUR ali manj, 500 tisoč vstopnic pa 15 EUR. Poskušali smo zagotoviti, da je udeležba na paralimpijskih igrah cenovno dostopna in da se tega enkratnega dogodka za Pariz lahko udeleži vsa družina.

Na svetovni ravni smo pridobili imetnike medijskih pravic za prenos iger v več kot 160 državah in ozemljih, kar pomeni, da bodo te igre najbolj globalno predvajane paralimpijske igre doslej.

Osredotočamo se tudi na zadnje prilagoditve, seveda v sodelovanju z ekipami. Te pošiljajo svoje akreditacije, prijavljajo športnike in prevažajo opremo. V tej fazi se navdušenje zares stopnjuje.

Predsednik Mednarodnega paralimpijskega komiteja Andrew Parsons na obisku v Latviji. Foto: Gatis Rozenfelds/Državna pisarna Latvije
Predsednik Mednarodnega paralimpijskega komiteja Andrew Parsons na obisku v Latviji. Foto: Gatis Rozenfelds/Državna pisarna Latvije

Kaj lahko navijači pričakujejo na igrah?

Šport invalidov je resnično edinstven. Športniki dosežejo nemogoče, kar presega vaša pričakovanja. Njihove predstave vas bodo osupnile, navdušile in napolnile s presenečenjem. Vendar pa športniki ne ustvarjajo le čarobnih trenutkov, temveč s svojim delovanjem spreminjajo svet. Ta izjemna kombinacija je prihodnost športa.

Ob spremljanju paralimpijskih iger boste doživeli čustven naboj ob nastopih športnikov, hkrati pa se bo nekaj globoko v vas spremenilo. Ne glede na vaše začetno mnenje, ko prvič stopite v svet paralimpijskega športa, boste v svojem srcu občutili pozitivno spremembo.

V Parizu 2024 se bodo na prizorišča vrnile množice, potem ko je Tokio 2020 zaradi pandemije COVID-19 potekal brez gledalcev. Kaj to pomeni za paralimpijsko gibanje?

To je zelo pomembno. Nazadnje so bile poletne igre z gledalci leta 2016 v Riu, kar pomeni, da se od takrat, torej v zadnjih osmih letih, paralimpijsko gibanje izjemno razvilo v smislu športnih dosežkov. Število športnikov iz različnih držav s še boljšimi rezultati se je povečalo, zato pričakujemo, da bo šport, ki ga bomo videli v Parizu, preprosto fantastičen. V našem gibanju prevladuje navdušenje nad možnostjo, da bodo naši športniki končno tekmovali pred občinstvom.

Globoko obžalujemo, da v Tokiu 2020 ni bilo gledalcev, vendar pa ravno zaradi tega vidimo Pariz kot izjemno priložnost. Gibanje bo lahko pokazalo svoj polni potencial.

Kakšna bo po vašem mnenju zapuščina paralimpijskih iger v Parizu 2024?

To je pomembno vprašanje, saj so paralimpijske igre edini dogodek z globalnim vplivom, ki v središče postavlja osebe z invalidnostjo. Tu imamo veliko priložnost: imamo neverjetno platformo za spodbujanje socialne agende, agende človekovih pravic oseb z invalidnostjo.

Takoj po paralimpijskih igrah bo potekal Vrh prihodnosti, katerega cilj je pripraviti dokument z naslovom Pakt za prihodnost. Menimo, da je treba osebe z invalidnostjo upoštevati pri načrtovanju prihodnosti.

Menimo, da so invalidi v primerjavi z drugimi marginaliziranimi skupinami ali drugimi manjšinskimi skupinami zapostavljeni. Na svetovni ravni se veliko ljudi pogovarja o spolu, spolni usmerjenosti, etnični pripadnosti in tako naprej, ne pa tudi o invalidnosti na enaki ravni.

Zato je tik pred tem neverjetnim dogodkom, ki bo oblikoval pogled vlad na prihodnost človeštva, pomembno, da imamo to platformo paralimpijskih iger, da povemo: "Tukaj smo in smo pomembni." Ne gre za to, da bi predstavljali 4.400 športnikov na igrišču, temveč za zagotavljanje platforme za 1,2 milijarde oseb z invalidnostjo.

Želim si, da bi bil Pariz 2024 takšen: neverjeten in vznemirljiv športni dogodek, ki si ga bodo ljudje želeli ogledati. Hkrati bo paralimpijsko gibanje postalo tako pomembno, da bodo ljudje razumeli, da smo gibanje, ki pomaga spreminjati svet.

Kako se po vašem mnenju krepi navdušenje v Franciji?

V Parizu in Franciji je veliko navdušenja. Mislim, da to odraža tudi prodaja vstopnic; zelo, zelo blizu smo tistemu, kar smo dosegli v Londonu leta 2012.

Vemo, da bo v zadnjih tednih in mesecih kupljenih veliko vstopnic. Mislim, da imamo zelo dobro podlago za ozaveščenost in zanimanje, zdaj pa je čas, da se osredotočimo na prodajo vstopnic. Imamo nekaj dobrih številk in nekateri športi, sabljanje na vozičkih, paratriatlon in streljanje, so že razprodani.

Ali lahko na koncu pošljete sporočilo športnikom, ki se pripravljajo na Pariz 2024?

Skupaj z organizacijskim odborom Pariz 2024 in francoskimi ter regionalnimi oblastmi si po najboljših močeh prizadevamo, da bi ustvarili največjo platformo, na kateri boste lahko zasijali na svetovnem prizorišču.

Vemo, da se na vso moč trudite, da bi se kvalificirali in bili čim bolj konkurenčni. Zato bodite pripravljeni, saj bodo te igre najbolj spektakularne paralimpijske igre doslej, in to po zaslugi tega, kar počnete na stadionih in igriščih.