S ponudbo električnih priklopov želi TIC Ljubljana osebam, ki uporabjajo invalidski voziček olajšati ogled Ljubljane. Foto: RTS Medical
S ponudbo električnih priklopov želi TIC Ljubljana osebam, ki uporabjajo invalidski voziček olajšati ogled Ljubljane. Foto: RTS Medical

V želji, da gibalno oviranim olajšajo ogled Ljubljane, so v Ljubljanskem TIC-u pri Tromostovju omogočili brezplačno izposojo dveh električnih priklopov za invalidski voziček. Električni priklop za invalidski voziček si lahko izposodite na sedežu Turističnega informacijskega centra v Ljubljani na Adamič-Lundrovem nabrežju, in sicer od ponedeljka do sobote od 8. do 17. ure ter ob nedeljah in praznikih od 8. do 15. ure.

Po besedah Tine Kralj iz javnega zavoda Turizem Ljubljana predhodna rezervacija ni potrebna, je pa zaželena: »Mobilnost ima pomembno vlogo pri načrtovanju razvoja turizma v mestih. Vsak želi prijetno in varno izkušnjo. S ponudbo električnih priključkov, pa takšne izkušnje želimo omogočiti tudi osebam z oviranostmi. Uporabnik mora za izposojo predložiti osebni dokument in plačati kavcijo 100 evrov, ki mu jo ob vračilu nepoškodovanega priklopa v celoti vrnemo.«

S polno baterijo lahko prevozite 40 kilometrov

Z enim polnjenjem baterije ima elektronski priklop doseg do 40 km, najvišja hitrost pa je 25 km na uro. Uporaba priklopa oz. tretjega pogonskega kolesa uporabnikom invalidskih vozičkov na ročni pogon povsem razbremeni roke in ramena, ki so lahko zaradi poganjanja vozička precej obremenjeni. Gre za slovenski izdelek, ki so ga razvili in izdelali v podjetju RTS Medical z namenom, da bi osebam na invalidskem vozičku omogočili hitrejše in lažje gibanje po bolj zahtevnem in strmem terenu.

Pri razvoju električnega priklopa je sodeloval uporabnik invalidskega vozička

Električni priklop SPEED3X RS je primeren za vsak invalidski voziček. Foto: RTS Medical
Električni priklop SPEED3X RS je primeren za vsak invalidski voziček. Foto: RTS Medical

Robert Žerovnik, soustanovitelj podjetja RTS Medical je tudi sam že vrsto let uporabnik invalidskega vozička, zato dobro pozna potrebe oseb, ki uporabljajo invalidski voziček. »S priklopom SPEED3X RS se izboljša mobilnost invalidov, mesto si lahko ogledaš iz čisto druge perspektive. Če se poganjaš na roke, si mogoče pogledaš par ulic, tukaj pa si lahko vse ogledaš. Vožnja navzgor po bolj strmem terenu je enostavna. Če je slaba podlaga na cesti, je vožnja s tem priklopom precej boljša, na primer, kockaste površine ali makadam niso več ovira,« je povedal Žerovnik.

Nastavljivi višina in širina omogočata široko uporabo

Kot pojasnjujejo v podjetju RTS Medical se model (SPEED3X RS) od ostalih električnih priklopov razlikuje predvsem po tem, da na vozičku prej ni treba opraviti nobene priprave za priklop, ker se lahko hitro pripne na vse vozičke. Za vse ostale priklope mora imeti invalidski voziček predhodno pritrjene nosilce, medtem ko ta priklop tega ne potrebuje. S kleščami ga enostavno pripnete na voziček.

Kako poteka uporaba električnega priklopa za invalidski voziček SPEED3X RS?

Električni priklop priključite v 6 korakih:
1. korak: Povezovalni element (klešče) je nameščen na obeh straneh okvirja in je fiksiran. Povežete voziček s priklopom in zavrtite ročici na levih in desnih kleščah, da jih zategnete.
2. korak: Odvijete oranžno zatezno ročico in privzdignete krmilo na željeno višino.
3. Korak: Zategnete oranžno zatezno ročico, sicer lahko pride do resnih poškodb.
4. korak: Privzdignete podporno nogo in zataknite vzvod ob strani, da tako fiksirate pozicijo podporne noge.
5. Korak: Pritisnete gumb za sprostitev krmila, tako da se krmilo odklene (gumb se sprosti) .
6. korak: Pritisnete gumb za vklop.
In se odpeljete.

Navodila za priklop pa si lahko ogledate tudi v spodnjem posnetku: