Set bobnov. Foto: Pixabay
Set bobnov. Foto: Pixabay

"Ta prelomna raziskava je prva te vrste, ki je pokazala, kako se možgani pozitivno odzivajo na bobnanje in kako lahko bobnanje pomaga otrokom z avtizmom ter drugimi socialnimi in čustvenimi težavami," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal bobnar skupine Blondie Clem Burke, ki je leta 2008 skupaj še z dvema britanskima akademikoma ustanovil projekt, poimenovan Clem Burke bobnarski projekt.

"Glede na pritisk, s katerim se trenutno soočajo šole, ki se poskušajo spopasti z velikim porastom števila otrok s socialnimi in čustvenimi ter učnimi težavami, bi lahko kratke ure bobnanja kot del učnega načrta prinesle pozitivno spremembo že z minimalnimi stroški in naporom," je še povedal glasbeni veteran in bobnar legendarne, leta 1974 ustanovljene ameriške rockovske skupine Blondie s pevko Debbie Harry na čelu.

Psihologinja britanske Univerze Essex in soavtorica študije Ruth Lowry je povedala, da je raziskava dala prve dokaze o nevroloških prilagoditvah zaradi učenja igranja bobnov, zlasti pri mladostnikih z motnjo avtističnega spektra.

Delež otrok z avtizmom v britanskih šolah

V britanskih šolah je po uradnih podatkih več kot 166.000 otrok z avtizmom, kar je osem odstotkov več kot leta 2020. Čeprav 70 odstotkov avtističnih otrok obiskuje običajne britanske šole, so raziskave pokazale, da tri četrtine njihovih staršev meni, da potrebe njihovih otrok v njih niso v celoti zadovoljene.

Sodelujoči v raziskavi

V raziskavi, ki je bila lani objavljena v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, so sodelovali udeleženci, stari od 16 do 20 let, ki so bili predhodno brez izkušenj z bobnanjem, nato pa so dva meseca bobnali dvakrat na teden po 45 minut.

Pred in po urah bobnanja so opravili magnetno resonanco, njihove starše oziroma skrbnike pa so raziskovalci povprašali o morebitnih nedavnih vedenjskih težavah. Rezultati so pokazali, da se je hkrati z izboljšanjem bobnarskega znanja izboljšalo tudi njihovo splošno stanje. Magnetna resonanca je tudi pokazala spremembe v delovanju možganov, povezane s splošnim vedenjem.