Na fotografiji je Evropska kartica ugodnosti za invalide. Foto: dostopno
Na fotografiji je Evropska kartica ugodnosti za invalide. Foto: dostopno

"V Evropski uniji je okoli 87 milijonov ljudi, ki imajo določeno obliko invalidnosti. Vsak dan se soočajo z izzivi in ovirami, ki jih drugi ljudje ne poznajo. V naši uniji enakosti imajo invalidi zagotovljene pravice, ki pa se na nacionalnih mejah ne smejo končati ali spremeniti na slabše," je ob predstavitvi predloga direktive za uvedbo evropske kartice ugodnosti za invalide povedala podpredsednica komisije, pristojna za vrednote, Vera Jourova.

S težavami pri potovanjih v druge države članice EU se soočajo, ker njihov status invalidnosti tam ni avtomatično priznan, je dejala. Zato Evropska komisija danes predlaga uvedbo enotne evropske kartice, ki bo to omogočila.

Kot je pojasnila evropska komisarka za enakost Helena Dalli, bodo imetniki tovrstnih kartic v drugih članicah imeli enakovreden dostop do posebnih pogojev ali ugodnosti pri ponudnikih javnih in zasebnih storitev kot invalidni prebivalci teh držav.

Gre na primer za javni promet, kulturne prireditve, muzeje ter centre za sprostitev in športne dejavnosti.

Glede na predlog direktive bi kartice izdajali pristojni nacionalni organi. V pristojnosti nacionalnih oblasti bi bilo še naprej tudi določanje pogojev in postopkov za priznavanje statusa invalidnosti, poudarjajo v Bruslju.

Evropska kartica ugodnosti za invalide

Začetki Evropske kartice ugodnosti za invalide segajo v leto 2016, ko je Slovenija skupaj z Belgijo, Ciprom, Estonijo, Finsko, Italijo, Malto in Romunijo pristopila k pilotnemu projektu, ki je trajal 18 mesecev. Kartice lahko invalidi v teh državah še naprej uporabljajo oziroma pridobijo.

V Sloveniji, kjer je okoli 170.000 invalidov, je bilo doslej izdanih 23.550 kartic, so za STA sporočili z Nacionalnega sveta za invalidske organizacije Slovenije. Ponudnikov storitev, ki omogočajo ugodnosti, pa je v Sloveniji okoli 480.

Podpredsednica Jourova in komisarka Dalli sta pilotni projekt ocenili kot uspešnega, zaradi česar so se tudi odločili za uvedbo evropske kartice, ki bi veljala v vseh članicah.

Nadgradnja evropske parkirne karte

V sredo, 6. septembra 2023, predstavljeni predlog direktive obenem predvideva nadgradnjo evropske parkirne karte, ki bo invalidom omogočila dostop do parkirnih pravic, ki so na voljo v drugi državi članici. Imela bo zavezujočo enotno obliko, ki bo nadomestila nacionalne parkirne karte za invalide in bo priznana po vsej EU.

Predlog direktive, ki jo bodo morale nato članice prenesti v nacionalno zakonodajo, bosta zdaj obravnavala Svet EU in Evropski parlament.