Osebna asistentka v modri uniformi pomaga ženski na vozičku postaviti nogo na nosilko za stopala. Foto: Radio Maribor/simbolična fotografija
Osebna asistentka v modri uniformi pomaga ženski na vozičku postaviti nogo na nosilko za stopala. Foto: Radio Maribor/simbolična fotografija

Članica iniciative Vesna Marinko je povedala, da se v pravice oseb s kakršnokoli invalidnostjo ne sme posegati, predvsem pa se ne sme odvzemati že pridobljenih pravic. Iniciativa je sicer v četrtek, 13. aprila 2023, ustanovila gibanje Nediskriminacija, ki bo predvidoma do jeseni postalo politična stranka. Marinko je dejala, da bodo politično stranko ustanovili, ker "mislimo, da je čas, da se aktivno vključimo v to, kako se bodo naše pravice interpretirale, dajale in nikakor ne jemale".

Kdo naj bi bil upravičen do osebne asistence?

Predstavniki iniciative so se že tretjič zbrali pred ministrstvom, saj ta pripravlja prenovo zakona o osebni asistenci. Minister za delo Luka Mesec pa je pred časom dejal, da bodo na novo definirali upravičence do osebne asistence, saj naj bi stroški le-te "narasli v višave". Do osebne asistence pa bi bili po prenovi upravičeni le tisti, ki so družbeno aktivni.

Članica iniciative Helena Čampa je dejala, da so stroški osebne asistence "šli v višave", ker je bila analiza, ki so jo opravili pred sprejemom zakona o osebni asistenci, napačna. Analiza je namreč predvidela manjše število uporabnikov osebne asistence od dejanske.

Iniciativa nasprotuje, da bi bili po prenovi do osebne asistence upravičeni le družbeno aktivni invalidi, kar je po njenih besedah zelo diskriminatorno. "Družbeno aktiven pomeni vse, tudi ko greš na sprehod, v trgovino, karkoli počneš, si družbeno aktiven," meni Čampa. Dodala je, da so po definiciji pogajalske skupine družbeno aktivni le tisti, ki hodijo v službo, so aktivni iskalci zaposlitve ali se šolajo z namenom zaposlitve, "kar je skregano z vso logiko". "Osebna asistenca je namenjena vsem invalidom, da bi lahko postali družbeno aktivni," je opozorila.

Iniciativa tudi nasprotuje, da bi invalide, ki niso družbeno aktivni, obravnaval zakon o dolgotrajni oskrbi. Čampa je dejala, da je zakon o dolgotrajni oskrbi namenjen starostnikom, zato vanj ne spadajo invalidi, stari med 18 in 65 let.

Zaposlenim na ministrstvu so ob tem predali logotip bodoče politične stranke Nediskriminacija, ki jo nameravajo ustanoviti do jeseni.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Foto: MMC RTV SLO
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Foto: MMC RTV SLO

Odziv direktorice direktorata za invalide in ministra

Direktorica direktorata za invalide na ministrstvu za delo Andreja Znoj pa je v izjavi za medije danes dejala, da še niso sprejeli odločitve, kaj in kako bi bilo treba reformirati osebno asistenco. "Pogovarjamo se, dogovarjamo, iščemo najboljše rešitve, v ospredju pa je uporabnik, njegove potrebe glede na različne invalidnosti, ki jih ta uporabnik ima," je zagotovila. O tem, kaj bo prinesla reforma osebne asistence, pa je "preuranjeno govoriti".

Minister Luka Mesec je članom iniciative obljubil, da bodo vključeni v javno razpravo, ki naj bi potekala 15. aprila, a so jih z direktorata za invalide danes obvestili, da bo razprava potekala sredi maja. Znoj pa je dodala, da želijo omogočiti dovolj prostora in časa, da bodo odziv podale vse organizacije, ki povezujejo invalide.

Pogajalska skupina

Na ministrstvu so se prenove lotili celostno in ustanovili pogajalsko skupino, ki vključuje izvajalce osebne asistence, uporabnike in predstavnike invalidskih organizacij. Članica pogajalske skupine in Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Mateja Toman je zagotovila, da spremembe ne bodo nikomur jemale pravic.

Članica pogajalske skupine in predsednica društva Vesele nogice Spomenka Valušnik pa je v ločeni izjavi dejala, da pogajalska skupina ni enotna, saj sama nasprotuje opredeljevanju na delovno aktivne in druge. "Osebno asistenco potrebuje vsak, ki je danes definiran v konvenciji o pravicah invalidov, in nihče drug ne sme imeti pravice, niti ta delovna skupina, katere članica sem, si ne sme prevzemati pravic, da lahko deli invalide na prvorazredne in drugorazredne," je povedala.