CUDV Črna na Koroškem. Foto: MMC RTVSLO
CUDV Črna na Koroškem. Foto: MMC RTVSLO

V dve novi hiši na Ozarah ter dve stanovanji v središču Slovenj Gradca so se uporabniki vselili pred letom dni, pred dnevi pa so še uradno obeležili vselitev. "Mesto Slovenj Gradec je pozdravilo 18 novih prebivalcev, varstveno delovni center je pozdravil 18 novih sodelavcev," je za STA povedal vršilec dolžnosti direktorja CUDV Črna na Koroškem Jože Kropivnik.

Na uradnem odprtju 7. junija, ko sta uporabnike med drugimi pozdravila državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič in slovenjgraški podžupan Peter Pungartnik, se je Kropivnik zahvalil vsem deležnikom v projektu deinstitucionalizacije, predvsem pa izpostavil pogum tako stanovalcev kot delavcev, "ki so zakorakali v novo obdobje".
Druženje, ki je sledilo, je po njegovih besedah pokazalo, "da ne govorimo več le o projektu deinstitucionalizacije, ampak o življenju posameznikov, ki so že del vsakdanjosti nekega okolja".

CUDV Črna na Koroškem je vladno odločitev o podpori za izvedbo pilotnega projekta deinstitucionalizacije ter vzpostavitev stanovanjskih skupin za odrasle osebe z motnjami v duševnem razvoju prejel julija 2020. "Prav tako smo tekom teh dveh projektov, ki sta potekala vzporedno z roko v roki, dobili odobrenih pet drugih EU projektov za vzpostavitev stanovanjskih skupin za osebe mlajše od 65 let, kar nam je prineslo precej dodatnih kapacitet za razselitev centralne stavbe in tako pripomoglo k boljšemu uresničevanju vizije zavoda v smeri deinstitucionalizacije," je povedal v.d. direktorja.

Osnovni namen in cilj dela na projektih so bili nadgradnja procesa deinstitucionalizacije v državi in preobrazba CUDV, kot jo narekujejo skupne evropske smernice za prehod iz institucionalnih k skupnostnim oblikam oskrbe. "V CUDV Črna na Koroškem smo vse zgoraj omenjene projekte v skladu z zastavljenimi cilji in kazalniki uspešno zaključili 30. septembra 2023," je pojasnil.

Po izvedenem 7,2 milijona evrov vrednem projektu deinstitucionalizacije CUDV Črna, v okviru katerega so iz osrednje stavbe v Črni v 19 na novo vzpostavljenih oz. zgrajenih bivalnih enot po Koroški lani preselili 96 uporabnikov, je med prihodnjimi načrti CUDV Črna gradnja dveh manjših objektov doma za starejše v Črni.

CUDV Črna je namreč iz mehanizma za okrevanje in odpornost pridobil 5,8 milijona evrov sredstev za gradnjo doma za starejše. Predvideno je, da bi do sredine leta 2026 v dveh stavbah zgradili dom za starejše z 48 mesti.