Na fotografiji je z zelenjem zakrito pročelje Vidmarjeve vile v Rožni dolini v Ljubljani. Pred njo stoji spomenik, na katerem piše: 27. aprila 1941 je bila v tej hiši ustanovljena Osvobodilna fronta slvoenskega naroda. Foto: BoBo, arhiv MMC RTV SLO
Na fotografiji je z zelenjem zakrito pročelje Vidmarjeve vile v Rožni dolini v Ljubljani. Pred njo stoji spomenik, na katerem piše: 27. aprila 1941 je bila v tej hiši ustanovljena Osvobodilna fronta slvoenskega naroda. Foto: BoBo, arhiv MMC RTV SLO

Na predvečer praznika dneva upora proti okupatorju, v četrtek, 26. aprila 2018, bo ob 20. uri v Športni dvorani Kočevje potekala državna proslava. Slavnostni govornik bo predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar. Državno proslavo lahko v neposrednem prenosu spremljate na 1. programu TV Slovenija in 1. programu Radia Slovenija, gluhi gledalci pa si proslavo s tolmačem v slovenski znakovni jezik lahko ogledate sočasno na MMC TV na povezavi http://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc, ponovitev s tolmačem v SZJ pa bo ob 22. uri na 3. programu TV Slovenija.

Dan upora proti okupatorju, nekdaj imenovan Dan osvobodilne fronte ali Dan OF, je državni praznik, ki ga v Sloveniji praznujemo 27. aprila. Na ta dan leta 1941 je bila v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. OF je bila sicer ustanovljena dan prej, 26. aprila 1941, v hiši književnika Josipa Vidmarja, kjer so se sestali predstavniki nekaj političnih strank in kulturnih delavcev. To so bili: Boris Kidrič, Boris Ziherl, Aleš Bebler (za KP), Josip Rus (za Sokole), Tone Fajfar (za Krščanske socialiste), Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar (za Slovenske kulturne delavce). Prvotno ime ob ustanovitvi je bilo »Protiimperialistična Fronta«. Nastala je deset dni zatem, ko je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo, in dobrih 14 dni po okupaciji Slovenije.

Vsebinska zasnova letošnje proslave

Rdeča nit umetniškega dela proslave je vprašanje, kakšen je odnos med uporom in upanjem. Letošnja osrednja državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju v odgovor ponuja stališče, da je prav upanje »srce in duša« slehernega upornega dejanja. Če želi upor seči onkraj golega zanikanja obstoječega, mora orientacijo poiskati v nečem, kar presega horizont aktualnega trenutka in kar ponuja zasnovo neke alternative. V nasprotju s pojmom optimizma, ki označuje kvečjemu postopno izboljševanje vselej istega in ki je zlasti v pogojih sodobnega kapitalizma postal tako rekoč koncept statusa quo, pojem upanja označuje obet emancipatorne spremembe.
In vendar dandanašnji celo upanje terja svojevrsten uporniški pogum. Domnevati je namreč mogoče, da je trenutna odsotnost senzibilnosti za sistemske alternative pogojena tudi z »razočaranjem« vsakršnega zanosa upanja kot zgolj naivne »romantične« iluzije. Centri moči se bolj kot upora bojijo le še upanja. Upor in upanje zato medsebojno predpostavljata in pogojujeta drug drugega, sta hkrati pogoj in rezultat drug drugega. Uporni človek je vselej upajoči človek in obratno.
Avtorji proslave so prepričani, da predstavljata upor in upanje temeljna vidika slovenske nacionalne identitete. Slovenci svojo identiteto dolgujemo uporu oziroma posameznim upornikom, ki so v ključnih trenutkih zgodovine nastopili proti obstoječemu redu in skozi akt upora ponudili nova orodja družbenih sprememb. V proslavi se vzporedno posvečamo interpretaciji dveh momentov: na eni strani reflektiramo uporniški »dogodek« NOB v lokalnem kontekstu Kočevja, na drugi pa razvijamo poskus aktualizacije upornega človeka kot človeka upanja v kontekstu in pogojih današnjega časa.
Ustvarjalci letošnje proslave ob dnevu upora proti okupatorju
Proslavo režira mag. Matej Filipčič, ki oblikuje tudi njeno scenografijo. Njegovi sodelavci so dr. Matjaž Lunaček in Žiga Kump za besedila, Rosana Hribar za koreografijo, Andrej Intihar, Domen Martinčič in Špela Kožar za področje video vsebin, Gregor Smrdelj za oblikovanje svetlobe ter Slavka Pajk za kostumografijo. Glavne vloge zasedajo Jožica Avbelj, Aleš Valič, Nika Rozman in Aljaž Jovanovič kot predstavniki dveh generacij dramskih igralcev. Poleg Big banda Orkestra Slovenske vojske in Policijskega orkestra med glasbenimi gosti nastopajo Partizanski pevski zbor, Vlado Kreslin, Vokalna skupina Vocabella in Živa Češarek. Plesale bodo Neža Blažič, Tina Habun in Katja Kolarič. Na proslavi bodo sodelovali tudi zastavonoše veteranskih organizacij in nosilci bojnih zastav.
Neposredni prenos
Vabljeni k ogledu državne proslave v neposrednem prenosu v četrtek, 26. aprila 2018, ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija in 1. programu Radia Slovenija, gluhi gledalci pa si proslavo s tolmačem v slovenski znakovni jezik lahko ogledate sočasno na MMC TV na povezavi http://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc, ponovitev s tolmačem v SZJ pa bo ob 22. uri na 3. programu TV Slovenija.
V. R.