Logotip konference DIGIN 2024. Krog z vijoličastimi krogci, med njimi je tudi rumen krogec. Drug rumen krogec pa je zunaj kroga. Foto: MMC RTV SLO
Logotip konference DIGIN 2024. Krog z vijoličastimi krogci, med njimi je tudi rumen krogec. Drug rumen krogec pa je zunaj kroga. Foto: MMC RTV SLO

Dostopnost za osebe z različnimi oblikami oviranosti v povezavi z informacijsko in komunikacijsko tehnologijo postaja vse bolj aktualna tema tako pri razvoju kot tudi pri preverjanju spletnih strani, mobilnih aplikacij, proizvodov in storitev. V Evropi v povprečju 30 % oseb z različnimi oblikami oviranosti potrebuje pomoč in podporo za učinkovito vključenost v družbeno, socialno in delovno okolje. Evropa se zaveda pomena njihove vključitve, zato so v veljavi različni zakonodajni akti Evropske komisije, ki jih morajo države članice EU vključiti v svojo zakonodajo.

Tej temi je bila posvečena mednarodna konferenca Digitalna vključenost v informacijski družbi DIGIN 2024, ki je potekala pod okriljem multikonference Informacijska družba 2024. To organizira in izvaja Institut Jožef Stefan v Ljubljani v sodelovanju z Univerzo v Mariboru, Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

Na konferenci so predstavili načine in postopke izvedbe dostopne hibridne konference, kar pomeni tolmačenje v slovenski znakovni jezik, podnaslavljanje v živo, prenos po videokonferenci Zoom s podnapisi, uporabo interaktivne dostopne platforme, izdelavo transkripta, uporabo slušne zanke in splošno fizično dostopnost samega dogodka.

Predavatelji na konferenci so bili izkušeni strokovnjaki z univerz v Sloveniji in tujine ter podjetij, ki se ukvarjajo z dostopnostjo in vključevanjem invalidov v izobraževanje in delovno okolje.

Mateja Toman, predsednica NSIOS, med nastopom na konferenci DIGIN. Foto: Matjaž Debevc, osebni arhiv
Mateja Toman, predsednica NSIOS, med nastopom na konferenci DIGIN. Foto: Matjaž Debevc, osebni arhiv

Na konferenci so govorili o naslednjih temah:
o digitalni vključenosti, podpornih tehnologijah, dostopnosti spletišč, dostopnosti mobilnih aplikacij, dostopnosti do proizvodov in storitev, dostopnih avdio- in avdiovizualnih medijskih storitvah, uporabi digitalnih medijev med osebami z različnimi oblikami oviranosti, uporabi umetne inteligence v digitalni vključenosti, dostopnosti v razširjeni resničnosti (XR), uporabi podpornih tehnologij za Metaverse, aktualnih družbenih izzivih in vidikih uporabe sodobnih podpornih tehnologij, vlogi digitalne pismenosti in drugih oblik pismenosti v digitalni vključenosti, uporabi možgansko-računalniških vmesnikov v digitalni vključenosti ter tudi o digitalni vključenosti za starejše.

Poslušalci na konferenci DIGIN 2024. Foto: Matjaž Debevc, osebni arhiv
Poslušalci na konferenci DIGIN 2024. Foto: Matjaž Debevc, osebni arhiv

Evropski center virov o dostopnosti – AccessibleEU

Konferenca je potekala v sodelovanju z Evropskim centrom virov o dostopnosti – AccessibleEU, ki ga je Evropska komisija vzpostavila 4. julija 2023 v skladu s Strategijo o pravicah invalidov 2021–2030. Namen centra je uskladiti politike dostopnosti in olajšati dostop do znanja ter povezati nacionalne organe in strokovnjake za izmenjavo dobrih praks ter razvoj politike dostopnosti na ravni EU in držav članic. Center razvija tudi orodja in standarde za vključitev v evropske in nacionalne zakone. Na pobudo NSIOS in ZDGNS je bil dr. Matjaž Debevec imenovan za nacionalnega eksperta za Slovenijo, z nalogami ozaveščanja in poročanja Evropski komisiji o dosežkih na področju dostopnosti.

Več o centru pa si lahko preberete tukaj: https://www.AccessibleEUCentre.eu/