Nastanitveni center – paraolimpijska vas v Pjongčangu za ZOI 2018. Foto: arhiv ŽŠIS – POK
Nastanitveni center – paraolimpijska vas v Pjongčangu za ZOI 2018. Foto: arhiv ŽŠIS – POK

Leto 2018 bo leto zimskih paraolimpijskih iger v Pjongčangu. To bodo že dvanajste igre po vrsti, že petič pa se jih bo udeležila tudi Slovenija. Slovenski adut bo nadarjeni smučar Jernej Slivnik, ki bo na tako velikem tekmovanju nastopil prvič.

Organizatorji pričakujejo, da bo v Južni Koreji na zimskih paraolimpijskih igrah sodelovalo vsaj 42 držav, kar pomeni okoli 670 športnikov. Tekmovali bodo v šestih športnih panogah: alpskem smučanju, biatlonu, smučarskih tekih, hokeju, kerlingu in deskanju na snegu, ki je nova paraolimpijska panoga. Tekmovanje se bo uradno začelo 9. marca 2018 s slovesnostjo ob odprtju, končalo pa 18. marca 2018. Za pomoč pri izvedbi iger se je prijavilo kar 91.600 prostovoljcev!

Slovenija z Jernejem Slivnikom sodeluje že petič

Slovenski adut na prihajajočih igrah bo Jernej Slivnik, 16-letni smučar z Jesenic, ki že drugo leto tekmuje v evropskem pokalu, v tej sezoni pa je debitiral v svetovnem pokalu. Nad Jernejevim razvojem bdi trener Roman Podlipnik. V Južni Koreji bo nastopil v slalomu in veleslalomu. Pred Jernejem Slivnikom so na zimskih paraolimpijskih igrah nastopili le trije slovenski predstavniki: Srečko Kos (1998), Žiga Breznik (2006) in Gal Jakič, ki se je iger udeležil trikrat (2006, 2010 in 2014). V dresu Jugoslavije pa je leta 1984 na paraolimpijskih igrah v avstrijskem Innsbrucku alpski smučar Franc Komar osvojil edino kolajno – bil je tretji v kombinaciji.

Prizorišča v Pjongčangu so že skoraj pripravljena

Organizatorji so pridni in so po zadnjih podatkih zgradili že 96 % snežnih površin, 99 % lednih prizorišč, vas pa je tudi že napol zgrajena. Tekmovanja bodo potekala na dveh lokacijah. V PyeongChang Mountain Cluster bodo v smučarskem središču Jeongseon Alpine Centre, ki je od paraolimpijske vasi oddaljen 27 km, na sporedu alpske panoge. Za medalje v smučarskih tekih in biatlonu se bodo merili v Alpensia Biathlon centru, do katerega je od vasi pet kilometrov. V Gangneung Costal Clusterju pa bosta zgrajena Gangneung Hokey Centre in Gangneung Curling Centre.

Uradna maskota: medved Bandabi

Azijski črni medved Bandabi je bil izbran za uradno maskoto iger, simbolizira pa močno voljo in pogum.

Pred športniki je pomembno leto

Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK), pravi: »Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite ima v letu 2017 veliko izzivov. V tem obdobju je v procesu sprejemanja nov Zakon o športu, ki bolj enakopravno opredeljuje šport invalidov v primerjavi z dosedanjim zakonom. Pred nami so športni dogodki športnikov invalidov, ki jih ne bo mogoče prezreti. Gluhi in naglušni športniki se intenzivno pripravljajo na olimpijske igre gluhih in naglušnih, ki bodo 18. julija odprla svoja športna prizorišča v turškem Samsunu. Z veliko predstavitvenimi dogodki bomo gluhe športnike pospremili na njihovo največje tekmovanje. Maja v Laškem tradicionalno organiziramo že 15. namiznoteniški turnir za športnike invalide, pohvalimo pa se lahko, da smo konec septembra tudi organizatorji evropskega prvenstva v namiznem tenisu za športnike invalide. Seveda pa v teh dneh začnemo odštevati 365 dni do velikega zimskega dogodka – to so zimske paraolimpijske igre, ki bodo potekale v korejskem Pjongčangu. Naš predstavnik, nadarjeni Jernej Slivnik, je že polno vključen v procese mednarodnih smučarskih tekmovanj in treningov.« x

V. R.

Na fotografiji na smučišču sta Jernej Slivnik na monoskiju in ob njem njegov trener Roman Podlipnik. Foto: arhiv ŽŠIS – POK.
Na fotografiji na smučišču sta Jernej Slivnik na monoskiju in ob njem njegov trener Roman Podlipnik. Foto: arhiv ŽŠIS – POK.