Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica se bo tudi letos udeležilo Praznika idrijskih žlikrofov, ki bo potekal v Idriji 25. avgusta. »Če bi radi spoznali, kako rezančevo testo s krompirjevim nadevom pripravljamo tisti, ki imamo težave z vidom, morate obiskati našo stojnico na prazničnem prizorišču. Občutno vas bomo popeljali v naš svet in z veseljem priskočili na pomoč, ko se boste zavezanih oči ali s senzornimi očali preizkusili v pripravi žlikrofov. Mesno omako zanje bodo pripravili v gostinskem podjetju Nebesa, pri izdelavi in kuhanju žlikrofov pa bo sodelovala tudi Mojca Blaško iz Spodnje Idrije, ki je letos tekmovala v šovu Master Chef Slovenija,« pravi Igor Miljavec iz Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica.
Tudi letos bo zadnjo avgustovsko soboto Idrija zaživela s Praznikom idrijskihžlikrofov, ki ga letos že drugič zapored organizira skupina mladih iz Zveze društev Mladinski center Idrija. Poleg namigov za obisk mesta, vpisanega na Unescov seznam svetovne dediščine, ter kosila z idrijskimižlikrofi,organizatorji obiskovalcem obljubljajo zanimiva doživetja v obliki delavnic, prikazov in degustacij.Žlikrofepa si bodo lahko privoščili tudi v popolni temi in hrani namenili druga čutila. Celodnevni prikaz tradicionalne izdelave idrijskih žlikrofov bodo popestrili z dvajsetimi različnimi načini postrežbe te specialitete, ki jo bodo ponujali kar na desetih stojnicah, manjkalo pa ne bo tudi pestre ponudbe lokalnih in regionalnih proizvajalcev kulinaričnih produktov. Organizatorji pravijo, da bodo letos večjo pozornost namenili trajnostnemu odnosu do hrane in okolja, zato bodo uvedli novosti na področju zmanjševanja odpadkov in zavržene hrane ter spodbudili obiskovalce k varovanju okolja. V okviru projekta "Alpski otok: od semena do krožnika", ki ga sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor, pa bodo promovirali varovanje okolja in kultur v Alpah.
Dobrodelni žlikrofi
Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica se bo tudi letos udeležilo Praznika idrijskih žlikrofov. »Naše jedi boste lahko tudi poskusili in z njihovim nakupom prispevali za program rehabilitacije slepih in slabovidnih. Poleg tega lahko podprete slepe in slabovidne pripravljavce žlikrofov tudi z SMS donacijo. Na številko 1919 pošljite sms sporočilo s ključno besedo SLEPI (ali SLEPI5) in prispevali boste en ali pet evrov za programe rehabilitacije slepih in slabovidnih v domačem in širšem okolju. S tem podpirate tudi delovanje našega Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, ki v letošnjem letu praznuje tudi svojo 70-letnico delovanja. Ob tej priložnosti še poudarjamo, da smo pri pripravi idrijskih žlikrofov združili moči s člani Goriškega osteološkega društva. Sicer pa naše društvo na različne načine in pod budnim očesom stroke skrbi za rehabilitacijo slepih in slabovidnih na območju celotne Severne Primorske. Med drugim smo s socialnim podjetjem Zavod GOST na Planoti dejavni v setvi, žetvi, predelavi in pripravi jedi ter izdelkov iz zelišč na Banjški in Trnovski planoti. Vse to z enimi samim ciljem in namenom: pomagati ljudem, ki jih je izdal vid v blažji ali hujši obliki, da ostanejo dejavni in v svoji prizadetosti najdejo smisel, voljo za nove življenjske izzive. V društvu tudi nenehno opozarjamo javne ustanove na prilagoditev dostopnosti za vse kategorije invalidov,« je povedal Igor Miljavec.
Žlikrofiso glavna kulinarična specialiteta na Idrijsko-Cerkljanskem
Idrijskižlikrofiso prvi slovenski proizvod, ki ga je Evropska komisija prijavila kot zajamčeno tradicionalno posebnost. Praznik idrijskihžlikrofovpa je kulinarična prireditev, katere namen je promocija idrijskihžlikrofov, regionalno in evropsko zaščitene jedi z znakom zajamčena tradicionalna posebnost, ter njenih certificiranih proizvajalcev, ki so združeni v Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi. Gre za značilno oblikovano narodno jed, pripravljeno iz s krompirjevim nadevom polnjenega testa. Uvrščamo jih v krovno kategorijo polnjenih testenin, vendar se od drugih testenin zelo razlikujejo po obliki, specifičnem nadevu in načinu izdelave.Žlikrofiso glavna kulinarična specialiteta na Idrijsko-Cerkljanskem, njihova izdelava pa ni prav nič preprosta, saj poteka v kar devetih skrbno definiranih stopnjah.
V.P.