Oseba, ki na kolenih drži knjigo v brajici in s prsti drsi po besedilu. Foto: pexels.com
Oseba, ki na kolenih drži knjigo v brajici in s prsti drsi po besedilu. Foto: pexels.com

V torek, 4. junija, bo v Knjižnici Minke Skaberne odprtje inkluzivne fotografske razstave Nevidni svet, ki nastaja v sodelovanju s podjetjem Canon Adria. Razstava, ki bo za javnost odprta do vključno 13. 7.2024, bo slepim, slabovidnim in drugim obiskovalcem ponudila nov, dostopnejši in bolj poglobljen način doživljanja fotografije. Predstavljena bo serija fotografij svetovno priznanih fotografov, med drugim slovenskega športnega fotografa in ambasadorja podjetja Canon, Sama Vidica. Fotografije bodo spremljali reliefni natisi, zvočni opisi in vsebinski opisi v brajevi pisavi, kar bo slepim in slabovidnim obiskovalcem omogočilo, da se bodo lahko seznanili s fotografijami in zgodbami, ki jih te pripovedujejo. Tudi videči obiskovalci bodo lahko razstavo doživeli na edinstven način, saj se bodo lahko ob pomoči simulacijskih očal seznanili z različnimi okvarami vida: od glavkoma do diabetične retinopatije, sive mrene in drugih. To jim bo pomagalo razumeti izzive, s katerimi se soočajo ljudje z okvaro vida, in hkrati dvignilo ozaveščenost o pomenu dostopnosti v umetniških in kulturnih prostorih.

Ljubitelji nogometa si bodo lahko v Stožicah v juniju ogledali kar dve nogometni tekmi z zvočnim opisom. V torek, 4. junija, se bodo v Stožicah ob 18. uri pomerili reprezentanci Slovenije in Armenije, v soboto, 8. junija, ob 15. uri pa reprezentanci Slovenije in Bolgarije.

V sredo, 5. junija, ob 11. uri, bo ob 200. letnici javne predstavitve brajice pred Ginekološko kliniko potekala slovesnost ob postavitvi spominske plošče na zgradbi, kjer je deloval prvi slovenski Zavod za slepe. Slavnostna govornica bo predsednica Republike Slovenije, gospa Nataša Pirc Musar.

V torek, 11. junija, bo ob 9.30 na URI Soča potekala okrogla miza z naslovom Vzgoja in izobraževanje slepih in slabovidnih otrok – zaton ali pričetek nove ere. Na okrogli mizi bo govora o aktualnih izzivih vzgoje in izobraževanja slepih in slabovidnih otrok, saj se na tem področju v zadnjem času dogajajo številne spremembe.

V četrtek, 13. junija, pa bo v Slovenski kinoteki projekcija filma Sreča na vrvici z zvočnim opisom, ki slepim in slabovidnim omogoča boljše doživljanje in razumevanje vizualnih elementov, kot so dejanja, izrazi in scene med tišinami v dialogu. Po zaključku projekcije bo sledil pogovor z glavnim protagonistom Matjažem Grudnom, ki je v filmu iz leta 1977 igral vlogo Matica.

To je le nekaj dogodkov, ki bodo potekali v tednu slepih in slabovidnih, ki traja več kot le teden dni, več o samem dogajanju pa si lahko preberete na spletni strani Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.