Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti. Foto: Tamino Petelinšek/STA
Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Zagovornik je predsednici DZ predstavil letno poročilo za leto 2022. Novost pri pripravi slednjega je prikaz uresničevanja preteklih priporočil, saj s tem bolje spremljajo njihovo izvajanje.

V preteklem letu se je večina od 440 ljudi, ki so se obrnili na Zagovornika načela enakosti, znašla v diskriminatornem položaju, je izpostavil. V 50 primerih so obravnavali konkretno diskriminacijo, v tretjini primerov so jo lahko tudi potrdili, je dejal.

Dostopnost javnih prostorov za invalide

Diskriminatorna ravnanja pri Zagovorniku zaznavajo predvsem glede slabe dostopnosti javnih prostorov za invalide, v zvezi s čemer predlagajo sprejetje strateškega nacionalnega akcijskega načrta.

"Tukaj smo malenkost zaspali," je dejala Klakočar Zupančič. Prav pa bi bilo, da vse dobro na področju invalidov, kar je že uzakonjeno, začnemo tudi dejansko izvrševati, meni.

Urška Klakočar Zupančič, predsednica DZ. Foto: Martina Čuk/DZ
Urška Klakočar Zupančič, predsednica DZ. Foto: Martina Čuk/DZ

Dostopnost zdravstvenih storitev

Na zdravstvenem področju izstopa slabša dostopnost zdravstvenega varstva za paciente, saj se s čedalje večjo digitalizacijo postopkov otežuje dostop do kakovostne obravnave nekaterim najbolj ranljivim skupinam.

Predsednica DZ zato apelira na vse pristojne odločevalce, da se vsem osebam zagotovi dostopno zdravstveno varstvo, na prvo mesto pa naj se postavi pacienta. Niso namreč vsi vešči pisanja elektronskih sporočil in brskanja po aplikacijah, opozarja. "Diagnoze se ne more postavljati po internetu," je izpostavila. Digitalizacija po njenem mnenju "ne bo nadomestila osebnega stika med zdravnikom in človekom".

Zaposlovanje

Sogovornika sta spregovorila tudi o nedopustnosti diskriminacije na področju zaposlitev in delovnih razmer. Po mnenju predsednice DZ je treba tudi opozoriti, da nobena osebna okoliščina pri človeku ne more biti razlog, da mu odklonijo zaposlitev.

Poudarila je tudi, da mora DZ kot zakonodajalec zelo dobro prisluhniti Zagovorniku načela enakosti, ki lahko s svojimi neprecenljivimi izkušnjami in strokovnim znanjem vnaprej zazna potencialno diskriminatorne določbe.