Fotografija nakomata in roke, ki vtika kartico v režo. Foto: AP
Fotografija nakomata in roke, ki vtika kartico v režo. Foto: AP

Zakon opredeljuje pogoje glede dostopnosti do proizvodov, na primer bankomati, in do storitev, kot so denimo avdiovizualne medijske storitve.

Zakon, ki ga je pripravila vlada, želi izboljšati delovanje notranjega trga na področju dostopnosti omenjenih proizvodov in storitev, prav tako pa naj bi invalidom omogočil uporabo proizvodov in storitev na enak način kot drugim.

Kaj zakon opredeljuje

Opredeljuje pogoje glede dostopnosti do proizvodov, kot so računalniki in operacijski sistemi, plačilni terminali, bankomati, prodajni avtomati za vozovnice in avtomati za prijavo, interaktivni samopostrežni terminali za zagotavljanje informacij, pametni telefoni in druga oprema za dostop do telekomunikacijskih storitev, televizijska oprema, ki vključuje digitalne televizijske storitve, ter e-bralniki.

Poleg tega zakon določa pogoje glede dostopnosti do storitev, kot so avdiovizualne medijske in elektronske komunikacijske storitve. Prav tako določa dostop do nekaterih elementov storitev zračnega, avtobusnega, železniškega in vodnega prevoza, kot so spletišča, mobilne storitve, elektronske vozovnice in informacije. Nenazadnje ureja pogoje dostopnosti do potrošniških bančnih storitev, e-knjig, e-trgovine ter odgovarjanja na klice v sili v okviru enotne evropske številke 112.