Umetniški vodja Fabule Aljaž Koprivnikar v FabulaFotelju bere stanovalcem DSO Fužine. Foto: Nina Pernat
Umetniški vodja Fabule Aljaž Koprivnikar v FabulaFotelju bere stanovalcem DSO Fužine. Foto: Nina Pernat

FabulaFotelj je interaktivni in premični fotelj, opremljen z zvočnimi knjigami, ki omogoča uživanje ob literaturi tudi najbolj ranljivim skupinam. Po besedah umetniškega vodje Festivala Fabula Aljaža Koprivnikarja se je ideja o FabulaFotelju porodila v želji, da ne bi pozabili na starejše, ki bivajo v domovih starejših občanov:

»Fabulino poslanstvo je namreč, poleg tega da v naš prostor prinaša literaturo vsega sveta, tudi v družbeno odgovornem delu, ki ga uresničuje skozi skrb za bralno kulturo tudi med ranljivimi skupinami.«

FabulaFotelj za intimno uživanje v literaturi

Idejo so začeli graditi z Društvom prostoRož, s katerim Festival Fabula sodeluje že od lani, ko so začeli ustvarjati poslušalnice knjig v javnem prostoru. Maša Cvetko iz društva je povedala, da so želeli poslušalcem v domovih starejših občanov omogočiti poslušanje knjig v intimnem prostoru in prijetnem vzdušju, kakršnega zagotavlja FabulaFotelj. Oblikovno zasnovo in izdelavo prototipa so zaupali podjetju Donar, katerega predstavnik Matej Feguš je poudaril, da zasnova temelji na svetovno priznanem fotelju Beatnik. Pri snovanju FabulaFotelja je sodelovala tudi Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani, Nevenka Ferfila z njihovega Oddelka za sanitarno inženirstvo pa je povedala, da je bila njihova naloga poskrbeti za kakovost fotelja s higienskega vidika. »To med drugim pomeni, da smo izbrali ustrezne trajne materiale, ki jih lahko čistimo in razkužujemo, in ki so hkrati primerni za izdelavo stola po načrtih oblikovalcev in arhitektov.«

FabulaFotelj na pot po domovih za starejše po Sloveniji

FabulaFotelj bo v Domu za starejše občane Fužine v uporabi vse do konca junija, od tam pa se bo selil v Dom starejših Škofljica in nato po drugih domovih za starejše po Sloveniji ter jim prinašal literaturo v zvočni obliki.

Preizkus FabulaFotelja v DSO Fužine

Na predstavitev FabulaFotelja so bili v prvi vrsti povabljeni njegovi bodoči uporabniki, torej stanovalci DSO Fužine, ki so se dogodka udeležili v velikem številu.

Kot je povedala Monika Šparl, vodja Centra aktivnosti Fužine, ki deluje v DSO Fužine, so v domu že doslej skrbeli, da so lahko stanovalci ohranjali stik z literaturo, saj jim v okviru Knjižnega kluba vsak teden berejo knjige. »FabulaFotelj je gotovo velika pridobitev za uporabnike, ki zaradi starostnih degenerativnih sprememb težko berejo, fotelj pa jim hkrati omogoča, da uživajo ob poslušanju knjig v intimnem okolju. In medtem ko se v Knjižnem klubu družimo ob točno določenem času, bo FabulaFotelj na voljo kadarkoli.«

Aljaž Koprivnikar in gospa Stanka poslušata roman Draga Jančarja. Foto: Nina Pernat
Aljaž Koprivnikar in gospa Stanka poslušata roman Draga Jančarja. Foto: Nina Pernat

Ob koncu predstavitve so stanovalci DSO Fužine dobili priložnost, da so FabulaFotelj tudi preizkusili. Kot je povedala gospa Stanka, ki je prva sedla vanj in se prepustila poslušanju zvočne knjige, je bila izkušnja odlična. »Nekoč sem veliko brala in gledala filme, zdaj pa več ne gre, oči in ušesa ne dajo. Ta stol je nekaj novega, res dobrega, lepo pa bi bilo, če bi lahko ob poslušanju popili še kavo,« je povedala in dodala, da je poslušala knjigo Draga Jančarja, katerega dela je nekoč tudi sama brala.

FabulaFotelj trenutno bralcem ponuja zvočne knjige treh avtorjev: Slepec Mitje Čandra, In ljubezen tudi Draga Jančarja ter Ljudje iz Maribora Toneta Partljiča, ponudbo pa bodo seveda širili.

Aljaž Koprivnikar je povedal, da založba Beletrina načrtuje vzpostavitev platforme za zvočne knjige, ki bo dostopna tudi uporabnikom FabulaFotelja.