Otroške roke, ki skupaj sestavljajo model iz plastičnih tulcev in kroglic. Foto: Pixabay
Otroške roke, ki skupaj sestavljajo model iz plastičnih tulcev in kroglic. Foto: Pixabay

Po besedah predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič lahko boljšo prihodnost otrok s posebnimi potrebami in otrok, ki živijo v revščini in nasilju, dosežemo le s povezovanjem državnih organov, civilne družbe, strokovne javnosti in drugih deležnikov. S tem namenom se je predsednica DZ v zadnjih mesecih srečala s predstavniki različnih nevladnih organizacij, ki delujejo na omenjenem področju. Predstavili so ji različne rešitve za ureditev položaja otrok in njihovih staršev.

"Iz pogovorov je bilo zaznati, da bi bilo na posameznih področjih nujno popraviti nekatere pomanjkljivosti predpisov, na drugih področjih bi bilo morda treba dodatno usposobiti odločevalce, na tretjih področjih pa zagotoviti dodatna sredstva in pomoč otrokom s posebnimi potrebami in njihovim družinam," je poudarila predsednica DZ in spomnila, da vsako leto prvi teden v oktobru zaznamujemo teden otroka.

Urška Klakočar Zupančič. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Urška Klakočar Zupančič. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predlogi za izboljšanje položaja otrok in njihovih staršev

Po besedah predsednika vlade Roberta Goloba lahko država oz. družba otrokom s posebnimi potrebami pomaga tudi tako, da priskoči na pomoč njihovim staršem. Ti se pri skrbi za otroke srečujejo z različnimi težavami, brez "delujočih staršev" pa so prikrajšani tudi otroci. "Sistem, ki ga imamo danes, v to ni usmerjen, ker delujejo nekateri podsistemi odlično in drugi malo manj," je poudaril.

Za iskanje rešitev, s katerimi bi izboljšali položaj otrok s posebnimi potrebami in njihovih staršev, po Golobovem mnenju ni treba veliko denarja, pač pa veliko razumevanja, kar je naloga celotne družbe.

"Otroci s posebnimi potrebami imajo posebne pravice in pričakovanja, in ko bomo enkrat to ponotranjili vsi in se bo začel naš pogled na te otroke spreminjati, bo cela družba boljša. Otrok s posebnimi potrebami lahko pride v družino komur koli. Tega nihče ne pričakuje, zgodi pa se. Ko bomo enkrat ponotranjili, da so zato ti otroci otroci celotne družbe in da njihovi starši bogatijo celotno družbo, bomo lahko storili korak naprej," je med drugim opozoril Golob.

Robert Golob v državnem zboru. Foto: BoBo
Robert Golob v državnem zboru. Foto: BoBo

Udeleženci posveta v DZ opozorili na sistemske težave

Današnjega posveta v DZ so se udeležili predstavniki več deset nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z otroki s posebnimi potrebami in otroki, ki živijo v revščini in v nasilju. Vsak na svojem področju so opozorili na sistemske težave, s katerimi se srečujejo pri svojem delu, poudarili pa so tudi, s katerimi težavami se v življenju srečujejo otroci s posebnimi potrebami in njihovi starši, med drugim na problem inkluzije otrok v različne družbene podsisteme, na odsotnost sistemskih rešitev in tudi na visoke finančne obremenitve, s katerimi se srečujejo starši pri oskrbi otrok s posebnimi potrebami.