Logotip 57. Borštnikovega srečanja. Foto: Festival Borštnikovo srečanje
Logotip 57. Borštnikovega srečanja. Foto: Festival Borštnikovo srečanje

Mednarodna konferenca se osredotoča na tematiziranje gledališča kot učinkovite in uspešne metode socialne aktivacije ranljivih skupin. Ne ukvarja se zgolj z vključevanjem ranljivih skupin v kreativne procese, temveč tudi z učinki tega vključevanja na drugih področjih življenja ranljivih skupin, kot so vstop na trg dela, vključevanje v izobraževanje, vseživljenjsko učenje, druge oblike socialne vključenosti, izboljšanje kakovosti življenja, opolnomočenje itd. Tematiko na konferenci v Mariboru predstavljajo tuji in domači strokovnjaki, ki prihajajo iz trinajstih držav Srednjeevropske pobude (CEI).

»Gledališče ima veliko možnosti, da prispeva k integraciji, opolnomočenju in destigmatizaciji ranljivih skupin. Uprizoritvene prakse pomembno prispevajo tako k razvoju gledališča z ranljivimi in za ranljive kot tudi v procesu socialnega vključevanja ranljivih skupin,« je povedala koreografinja Mojca Kasjak in dodala, da se konferenca osredotoča na tematiziranje gledališča kot učinkovite in uspešne metode socialne aktivacije ranljivih skupin: »Odpirali bomo številna vprašanja, na primer, ali lahko vzpostavimo kontinuirane pogoje dela za inkluzivno gledališče in profesionalno vključevanje na drugih področjih dela z ranljivimi skupinami in kakšni so učinki vključevanja? Zanima nas, ali smo pri socialni aktivaciji ranljivih družbenih skupin povsod enako uspešni? Kaj vse je še treba narediti na področju dela z ranljivimi in za ranljive? Je z vstopom v javni prostor stigma invalidnosti lažja ali težja?«

Predstavitev dobrih praks

V strokovnem delu programa udeleženci predstavljajo primere dobrih praks, domači in tuji strokovnjaki z različnih področij – doc. Alenka Vidrih, dr. Jitka Vrbková, Snježana Abramović Milković –, bodo s pomočjo strokovnih in znanstvenih pristopov predstavili svoje izkušnje in raziskave, gledališki režiser Matjaž Pograjc, italijanska invalidna umetnica Chiara Bersani in koreografinja Renae Shadler pa bodo predstavili svoje umetniške prakse.

Umetniški del programa

Prvi dan dogodka so si gledalci lahko ogledali plesno gibalno predstavo KOŽA v izvedbi Rolanda Walterja, nemškega plesalca s spastično obliko cerebralne paralize, in Renae Shadler, avstralske plesalke in koreografinje brez invalidnosti. Ta intimni duet ustvarja lastno vesolje, v katerem se lahko dve izrazito različni telesi povsem uravnano zbližata.
Iskren odsev današnjega časa pa je predstava Krhkost, v kateri Simon Šerbinek interpretira izbrane odlomke iz istoimenske knjige filozofskih esejev svetovno znanega scenarista in pisatelja Jeana-Clauda Carrièrea, prepletene s premisleki o lastni krhkosti.

Javna razprava

Konferenca se bo v petek, 3. junija, zaključila z javno razpravo, na kateri bodo sodelovale strokovnjakinje iz tujine ter tudi iz Slovenije, ki se ukvarjajo z vključevanjem ranljivih skupin v družbeno življenje, ter predstavnici Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS.

Javna razprava bo odprla aktualna vprašanja, med drugim, kako inkluzivno umetnost približati ljudem, ki (še) niso njeni uporabniki, ali smo pri socialni aktivaciji ranljivih družbenih skupin povsod enako uspešni ter kaj vse je še treba narediti na področju dela z ranljivimi in za ranljive.