Stojan Rozman in Uroš Bitenc in prostovoljci. Foto: InPlaninec
Stojan Rozman in Uroš Bitenc in prostovoljci. Foto: InPlaninec

"Gibalno ovirane spodbujamo, naj se podajo v naravo in družbo, novim dogodivščinam naproti," pravi Stojan Rozman, vodja delovne skupine Gibalno ovirani gore osvajajo, ki se je s skupino 20 gibalno oviranih pohodnikov, njihovih svojcev, asistentov in prostovoljcev v soboto, 18. junija, podal od Celjske koče proti Svetini.

Vas Svetina velja za najlepšo slovensko gorsko vasico, znana je po romarski cerkvi Marije Snežne. Kljub dvema stopnicama so si pohodniki cerkev ogledali tudi od znotraj, prisluhnili so dobrodošlici župnika in domačinov, nato pa so se podali do Alminega doma na Svetini (772 m). Ti kraji namreč pripovedujejo zgodbo svetovne popotnice in etnografinje Alme M. Karlin.

Luka Campolunghi je navdušen planinec in se je odločil, da bo opravil Slovensko planinsko pot: "Sedaj je že navada, da tudi slepi in slabovidni na inkluzijskih pohodih Skupaj v hribe primemo za gurtne in pomagamo gibalno oviranim na vozičkih z vlečenjem priti do cilja. To mi je v veliko veselje, da lahko skupaj raziskujemo hribe. Tovrstni pohodi so zelo dobrodošli, saj tako vzdržujemo kondicijo in se srečujemo še z ostalimi invalidi in prostovoljci. Dan je bil zanimiv v odličnem vzdušju z obilo smeha in glasbe."

Druga večja skupina gibalno oviranih pohodnikov, med katerimi so bili predvsem slepi, slabovidni in nevrorazlični AMA, se je na pot podala iz Zagrada. Skupini sta se srečali na vrhu Svetine, kjer jih je pričakalo veliko obiskovalcev iz vse Slovenije in tujine, saj je tu potekalo mednarodno srečanje ljudskih godcev, pevcev in ljubiteljev ljudske glasbe. Takšno srečanje je namenjeno sodelovanju med skupinami, ohranjanju slovenske narodne pes in druženju tudi na mednarodnem nivoju.

Pri cerkvi na Svetini. Foto: InPlaninec
Pri cerkvi na Svetini. Foto: InPlaninec

Po prvem nastopu godbe na pihala je sledila zasedba Duo Simi, ki sta prvič v živo na inkluzijskem pohodu zaigrala himno Odločen korak - Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti. Po pozdravnih nagovorih župana Občine Štore, župana Občine Pliberk in predstavnikov akcije Gibalno ovirani gore osvajajo se je druženje in rajanje nadaljevalo ob zvokih ljudskih godcev.

V nedeljo, 19. junija, je sledil 1026 metrov visoki Ermanovec v osrčju Škofjeloškega, Cerkljanskega in Idrijskega hribovja. Zbor 18 gibalno oviranih inPlanincev je bil na Podlanišču, kjer so jih pričakali prostovoljci, ki so jim pomagali med vzponi in na zahtevnejših makadamskih odsekih poti. Med potjo pa so jih spodbujali tudi slikoviti razgledi na Blegoš, Črni Vrh, Ratitovec, Porezen, Bevkov vrh in Idrijsko hribovje.

Hodeči inPlaninci, med katerimi so bili tudi slepi in slabovidni, so do istega cilja prišli po nekoliko drugačni poti – po planinski poti izpred Kmetije na Ravan so se podali na Bevkov vrh in nato proti planinski koči na Ermanovcu, kjer so se poti vseh inPlanincev sklenile na travnati ravnici pred kočo, ki je poleg tipičnih planinskih jedi sladokusce presenetila s slastno gibanico, štrudlom in kremšnito.

Zbrane so pozdravili predsednik Planinskega društva Sovodenj Lovro Telban, vodja delovne skupine Gibalno ovirani gore osvajajo Stojan Rozman in ambasador akcije GOGO Uroš Bitenc, ki je misel zaključil: "Vesel sem, da sem danes tu, to ni le vzpodbuda za vas, ampak tudi meni, da sem prišel danes v te čudovite kraje in z vami preživljam lepo nedeljo!"

InPlaninci so se obenem nasmejali šalam, slepi in slabovidni so zapeli svojo himno, zbrane pa je nagovoril tudi Miha Jazbec, pripadnik nevrorazličnih, ki je obenem prostovoljec slepim in gibalno oviranim ter dokaz, kako so v simbiozi lahko raznoliki vsak v svoji lastni specifiki oviranosti in obenem drug drugemu podpora.

Pot na Ermanovec. Foto: InPlaninec
Pot na Ermanovec. Foto: InPlaninec

Za to, da je akcije GOGO v polnem zamahu in da se širijo tudi ostale akcije Odbora inPlaninec pri Planinski zvezi Slovenije, sta bila posebnega aplavza bila deležna Jurček Nowakk in Marjeta Čič, posebne zahvale pa prostovoljci, ki so spremljali gibalno ovirane ter slepe in slabovidne.

Ob odhodu so inPlaninci zazibali zvon v bližnji kapelici, ki je pel kar precej časa. Poleg lepih spominov bodo mnogim ostale tudi sledi zagorele kože, saj je ves čas prijetno pihljalo, sonce pa je obenem močno sijalo.

Na naslednji pohod se bodo pri akciji GOGO 2022 podali avgusta

27. avgust - Velika planina
10. september - Trdinov vrh
18. september - Pohod v neznano
22. september - Toško čelo
24. september - Bohor
29. september - Završki stolp