Dve osebi sedita na peščeni obali in gledata morje. Ena oseba je na invalidskem vozičku, druga sedi poleg na tleh. Med njima majhen kužek. Proti nam sta obrnjeni s hrbtom. Foto: EPA
Dve osebi sedita na peščeni obali in gledata morje. Ena oseba je na invalidskem vozičku, druga sedi poleg na tleh. Med njima majhen kužek. Proti nam sta obrnjeni s hrbtom. Foto: EPA

Grški minister za turizem Vasilis Kikilias je pobudo napovedal prejšnji mesec, v okviru 15 milijonov evrov vrednega projekta pa bo država olajšala invalidom med drugim tudi dostop do sanitarij, garderob, parkirišč in lokalov s prigrizki.

Skupno namerava grška vlada izboljšati dostop do 287 plaž po vsej državi. Za zdaj so dela končana na 147-ih plažah.

Kikilias je enak dostop do morja za vse opisal kot »neodtujljivo človekovo pravico« in dejal, da je cilj projekta dati gibalno oviranim ljudem »priložnost sodelovanja pri dejavnostih na plaži z družino in prijatelji, pri čemer se krepi kakovost življenja za vse«.

»Ljudje z invalidnostmi in gibalno omejeni ljudje lahko zdaj prisostvujejo v dejavnostih, kot je plavanje, kar koristi njihovemu fizičnemu in mentalnemu zdravju,« je dodal.

Osrednji del projekta za dostop do plaž je sistem Seatrac, ki ga je zasnovalo grško podjetje TOBEA in deluje na sončno energijo. Gre za daljinsko vodeno klančino s pomičnim sedežem, ki lahko zapelje invalidne ljudi v vodo.

»Všeč mi je, da lahko uporabniki invalidskih vozičkov uporabljajo Seatrac samostojno, brez asistence,« je za Washington Post povedala Kristin Secor, avtorica bloga World on Wheels.

»Sistem, ki vrača ljudem dostojanstvo«

Uporabniki Seatraca morajo najprej prilagoditi višino sedeža in dvigala glede na svojo višino, nato pa se lahko s pomočjo vodoodpornega daljinskega upravljavca pomikajo po klančini do morja.

Na koncu klančine stoji ograja, s pomočjo katere se lahko uporabniki dvignejo s sedeža in sedejo nazaj nanj. Do klančin vodijo lesene poti, tako da uporabnikom ni treba hoditi ali se peljati po mivki.

Seatrac pa opozarja, da se lahko njihove naprave uporabljajo samo, kadar je morje mirno.
»Seatrac ne omogoča samo neodvisnega dostopa do morja,« je za Washington Post povedal Ignatios Fotiou, ki je pomagal razviti sistem. »Zagotavlja dostojanstvo in neodvisnost ljudem s težavami z mobilnostjo, ki si želijo uživati v plavanju. Zdaj si lahko izberejo, kam hočejo, in povabijo svoje prijatelje, da se jim pridružijo, ne pa nasprotno.«