Gluhi in naglušni gledalci lahko edino potrošniško oddajo v Sloveniji ob torkih ob 17.25 sočasno s slišečo javnostjo, ki oddajo gledana TV SLO 1,spremljajo na MMC TV, kjer vsebine v slovenski znakovni jezik izmenično tolmačita Nataša Kordiš in Tanja Giuliatti Davinić. Tokrat bodo v oddaji Posebna ponudba preverjali, kako varno je meso, ki ga kupimo v slovenskih trgovinah. Povod za temo je mesna afera, ki zadnje tedne pretresa sosednjo Hrvaško.
Začetek hrvaške mesne afere sega v sredino oktobra, ko je zaradi okužbe s salmonelo iz jajc, uvoženih s Poljske, umrl petletni deček. Kmalu zatem so tamkajšnji mediji razkrili, da inšpekcija javnosti ne obvešča o odkritih primerih okuženega mesa, češ, da so ga s trgovskih polic že umaknili. Hrvaški kmetijski minister Tomislav Tolušič je sporno prakso odpravil, tako ne mine dan, da pri naših sosedih mediji ne bi poročali o kakšnem novem primeru okuženega mesa. Nazadnje so poročali včeraj, ko so salmonelo odkrili v piščančjih prsih, uvoženih s Tajske. Tolušič je jasen: ceneno poljsko, madžarsko, italijansko, tajsko meso nima kaj iskati na krožnikih hrvaških kupcev: »Iz tujih držav ne smemo uvažati smeti in potem to prodajati na Hrvaškem po nizkih cenah. Tudi potrošniki se morajo vprašati, zakaj je nekaj, kar prihaja iz uvoza, pol ceneje.« Sledil je okrepljen nadzor, ki pa je pokazal, da je salmonela tudi v mesu živali, vzrejenih na Hrvaškem.
Salmonela tudi v mesu hčerinske družbe Perutnine Ptuj
Med drugim se je na črnem seznamu dobaviteljev mesa dvomljive kakovosti znašla tudi hčerinska družba Perutnine Ptuj - s salmonelo okuženo meso so inšpektorji odkrili v mesnicah v Požegi in Županji. V Perutnini Ptuj sicer zagotavljajo, da je njihovo meso varno za potrošnike. Še več: evropska zakonodaja, ko gre za sveže meso, prepoveduje prisotnost dveh tipov salmonele - enteritidisin tifimurium, ki ju v vzorčenem mesu ni bilo. Inšpektorji sicer sledijo znanstvenemu poročilu Hrvaške agencije za hrano iz lanskega leta, v katerem ta ugotavlja, da gre za bakterijo, nevarno za zdravje ljudi. »Tistim, ki mislijo, da kakšna druga salmonela ni nevarna, predlagam, da iz tega okuženega mesa skuhajo kosilo, pa naj se potem jutri pritožujejo,« odgovarja minister Tolušič in napoveduje nove inšpekcijske preglede. Okrepljen nadzor na Hrvaškem je pokazal, da domače ni nujno bolj kakovostno in zdravo ter da tudi ni vedno domače. Samo poleti je inšpekcija zaplenila 4 in pol tone mesa, ker ni mogla ugotoviti njegovega porekla. Podobno je pokazal tudi tokratni nadzor.
Kako je v Sloveniji?
Trgovine Lidl, Kaufland in Konzum, v katerih so na Hrvaškem odkrili meso, okuženo s salmonelo, so del trgovskih verig, ki so prisotne tudi v Sloveniji. Zato slovenske potrošnike upravičeno skrbi, ali je okuženo meso morda tudi na policah slovenskih trgovin. »Inšpekcijske službe redno izvajajo svoj monitoring po nekem svojem planu, ki ga imajo, tako v skladišču kot v naših trgovinah, pa tudi mi sami izvajamo številne tedenske nadzore s pomočjo zunanjih, akreditiranih institucij, kot seveda tudi sami interno,« zagotavlja Ajda Pulko iz Lidla Slovenija. Enako zatrjujejo tudi v Mercatorju. »Ob takih zadevah še bolj poostrimo vse svoje ukrepe, tako da so potrošniki na Mercatorjevih policah lahko brez skrbi, kar se tiče tovrstnih dogajanj,«pojasni dr. Tatjana Vrščaj Vodošek iz Mercatorja in doda, da je perutnina v njihovih trgovinah izključno slovenskega izvora, spornih poljskega in madžarskega dobavitelja mesa hrvaškemu Lidlu pa sploh ne poznajo. In tudi slovenski Lidl z njima ne sodeluje.
Več kot 2.600 vrst serotipov salmonele
Na Inštitutu za varno hrano ljubljanske veterinarske fakultete, kjer letno opravijo okoli 2000 preiskav in salmonelo ugotovijo pri manj kot treh odstotkih vzorcev, pojasnjujejo, da obstaja več kot 2.600 vrst serotipov te bakterije. »Nekateri so bolj, nekateri manj patogeni. Predvsem dva sta tista, ki povzročata največje število okužb in večjih izbruhov s hrano. To sta salmonela interitidis, salmonela tifimurium, v letošnjem letu v našem laboratoriju teh dveh serotipov nismo ugotovili,« pojasni Majda Biasizzo z Veterinarske fakultete. Po nekaterih ocenah je s salmonelami okuženega kar polovica piščančjega mesa. Sicer pa se lahko okužimo tudi z uživanjem surovih jajc ali izdelkov, ki vsebujejo surova jajca in pa s toplotno nepravilno obdelanim piščančjim mesom.
Več v oddaji Posebna ponudba
Je po izbruhu afere na Hrvaškem inšpekcija poostrili nadzor v Sloveniji? Koliko nadzorov soizvedli? Kakšni so bili rezultati? V koliko primerih so odkrili salmonelo? Je nadzor v Sloveniji boljši kot na Hrvaškem? Odgovore bodo ponudili v oddaji Posebna ponudba, ki jo boste lahko v slovenskem znakovnem jeziku v torek, 29. novembra ob 17.25 gledali na MMC TV napovezavi: http://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc. Vse objavljene oddaje si boste pozneje lahko znova ogledali tudi v arhivu MMC, na spletni strani www.dostopno.si, pod rubriko Oddaje z znakovnim jezikom.
V.P.