Pohodniki na gozdni cesti. Foto: arhiv Zveze paraplegikov
Pohodniki na gozdni cesti. Foto: arhiv Zveze paraplegikov

Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) so se 10. septembra 2022 odpravili do doma na Miklavžu, nato pa so pot nadaljevali mimo Krvavega kamna do Planinskega doma pri Gospodični (828 m). Pohoda se je udeležilo 130 ljubiteljev pohodništva, od tega 36 gibalno oviranih.

V planinskem domu pri Gospodični je bilo na ta dan tudi skupno srečanje akcij Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti, Gibalno ovirani gore osvajajo, Gluhi strežejo v planinskih kočah, Nevrorazlični AMA z drugimi planinci in ljubitelji gora.

Skupina pohodnikov med postankov na poti ob travniku ob gozdu. Foto: arhiv Zveze paraplegikov Slovenija
Skupina pohodnikov med postankov na poti ob travniku ob gozdu. Foto: arhiv Zveze paraplegikov Slovenija

Pohod na Janče

Na povabilo Kulturno-prosvetnega in športno rekreativnega društva slepih in slabovidnih Karel Jeraj je bil v nedeljo, 11. septembra, organiziran pohod na Janče, ki je s 792 m najvišji vrh Mestne občine Ljubljana. Nekateri so se pohoda udeležili z vozički, drugi s skuterji, tretji peš.

Vseh udeležencev je bilo skoraj 100, od tega 15 gibalno oviranih. Nekateri so se izleta udeležili ob pomoči prostovoljcev, drugi brez. Pri planinskem domu na Jančah so imeli tudi kulturni program, ki ga je povezovala ambasadorka inkluzivnih pohodov igralka Urška Vučak Markež. Igralca Roman Končar in Tone Kuntner sta recitirala dela Prešerna in Cankarja. Tone Kuntner celo v francoščini, saj so prireditvi prisostvovali gostje iz Francije. V kulturnem programu so sodelovali glasbeniki Kulturno-prosvetno in športno rekreativnega društva Karel Jeraj slepih in slabovidnih, člani društva so odrecitirali tudi nekaj pesmi Valterja Čučkoviča.

Društvo je namreč praznovalo 65-letnico ustanovitve, 60. obletnico prvega organiziranega vzpona slepih in slabovidnih na Triglav ter 40 let od prvega vzpona slepih in slabovidnih na Janče. Ob teh obletnicah so jim čestitali predstavniki akcij in vodja delovne skupine Gibalno ovirani gore osvajajo Stojan Rozman jim je podaril simbolično darilo -tridimenzionalno maketo Slovenije.