Predstavniki podjetij, ki so prejela nagrade invalidom prijazno podjetje. In predstavnik ZIZRS. Foto: arhiv ZIZRS
Predstavniki podjetij, ki so prejela nagrade invalidom prijazno podjetje. In predstavnik ZIZRS. Foto: arhiv ZIZRS

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je na podlagi javnega natečaja podelilo letne nagrade za dobro prakso na področju zaposlovanja invalidov za leto 2021. Prejemniki letnih nagrad so podelili listino, s katero pridobijo pravico do uporabe promocijskega logotipa INVALIDOM PRIJAZNO PODJETJE.

Podjetja so se za priznanja potegovala v različnih skupinah

Nagrade v obliki listine so podelili štirim prijaviteljem na podlagi javnega natečaja za izbor prejemnika za dobro prakso pri zaposlovanju invalidov v letu 2021.

V skupini organizacije (zavod, ustanova, društvo) je listino prejelo Društvo za pomoč in samopomoč Eureka Žalec; v skupini velike družbe je prejemnik letne nagrade LEK farmacevtska družba d.d.; v skupini invalidska podjetja so si priznanje prislužili v podjetju SICO podjetje za usposabljanje in zaposlovanje invalidov d.o.o .; v skupini zaposlitveni centri pa so se izkazali v Zaposlitvenem centru KORAK d.o.o., so.p..

Prejemniki nagrade za dobro prakso na področju zaposlovanja invalidov so organizacije in podjetja, ki so dokazala, da so invalidi ob ustrezni podpori in priložnostih pomembni člani posameznega delovnega kolektiva. S tem je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti simbolno podprlo delodajalce, ki prispevajo k temu, da se zaposlovanje invalidov na odprtem trgu dela ne zmanjšuje.

Obrazložitve podeljenih nagrad

Društvo za pomoč in samopomoč Želva – Eureka Žalec

Društvo za pomoč in samopomoč Želva – Eureka Žalec je prostovoljno nepridobitno združenje fizičnih oseb, ki se združujejo zaradi skupno določenih interesov, predvsem izboljšanja duševnega zdravja mladostnikov in odraslih, ter ponujajo različne oblike pomoči pri osebnostnih in socialnih stiskah na območju Spodnje Savinjske doline in celotne Slovenije. Ustanovljeno je bilo leta 2001, ko so skupaj z Občino Žalec ugotovili, da se njihovi programi veliko uspešneje izvajajo izven javne institucije.

Danes društvo izvaja šest različnih programov, in sicer: zavetišče za brezdomce Želva, dnevni center za ljudi s težavami v duševnem zdravju Eureka, svetovalno delo z uporabniki dovoljenih in nedovoljenih drog, javno kuhinjo za socialno ogrožene ter pomoč na domu za starejše uporabnike in uporabnike psihiatričnih storitev pri urejanju in mobilnosti.
Njihov glavni cilj je zaposlitev najtežje zaposljivih oseb – bivših uporabnikov, ki so rehabilitacijo zaključili v kateremkoli programu na področju zasvojenosti, zaposlujejo pa tudi uporabnike s težavami v duševnem zdravju. Ves čas iščejo možnosti za trajnejše oblike zaposlovanja.

Konec leta 2021 je imela organizacija zaposlenih 13 delavcev, od tega 9 invalidov v podporni zaposlitvi oziroma skoraj 70 odstotkov zaposlenih. Nekateri od teh invalidov so pri njih zaposleni že vrsto let. V raznovrstnem delovnem okolju vsakodnevno opravljajo pomembno humano delo kot pomoč pri izvajanju socialnovarstvenih programov.

Vsi zaposleni, ne glede na invalidnost, imajo enake možnosti za delovni razvoj in rast. Delovno mesto prilagodijo glede na zmožnosti in potrebe vsakega posameznika. V različnih programih ob stalni podpori strokovnih delavcev omogočajo zaposlenim osebnostni in delovni razvoj. Za enako delo prejemajo zaposleni tudi enako plačilo – ne glede na to, ali imajo status invalida ali ne.

Pri svojem delovanju v organizaciji upoštevajo in uveljavljajo tudi pristop vseživljenjskega učenja. Stalno skrbijo za dviganje temeljnih poklicnih in drugih kompetenc svojih uporabnikov in zaposlenih.

Poudarjajo, da so prav zaposleni invalidi s svojimi specifičnimi potrebami tisti, ki bogatijo njihov vsakdan in jih vedno znova učijo, kaj vse zmorejo, če imajo možnost, saj se le tako lahko izrazijo vsi njihovi potenciali.

Lek farmacevtska družba, d. d.

LEK farmacevtska družba je pomemben del mednarodnega farmacevtskega podjetja Novartis. Svoje več kot 75-letne izkušnje, znanje in dosežke pri razvoju in proizvodnji kakovostnih farmacevtskih izdelkov združujejo z Novartisovimi organizacijskimi enotami po vsem svetu.

V družbi razvijajo, izdelujejo in tržijo učinkovita, varna in kakovostna zdravila ter farmacevtske učinkovine. Visoke standarde kakovosti uresničujejo v vseh delovnih procesih, razvoju in proizvodnji zdravil ter pri oskrbi trgov. Že desetletja dejavno soustvarjajo slovenski razvojno-raziskovalni prostor. Sodelujejo s slovenskimi univerzami in centri odličnosti. Uspešno povezujejo gospodarstvo in znanost.

Konec leta 2021 je bilo v družbi od 5397 zaposlenih 95 sodelavcev z invalidnostjo, kar je 1,8 odstotka vseh zaposlenih. Dolgoročna usmeritev in odločitev družbe je, da zaposlovanje invalidov, poleg čim večje vključenosti in zaposlovanja invalidov v družbi, zagotavljajo tudi z dolgoročnim sodelovanjem z zaposlitvenimi centri in podjetji, ki zaposlujejo invalide. Pri lažjih psihofizičnih delih (npr. ročne operacije pri pakiranju zdravil) vključujejo sodelavce dveh zaposlitvenih centrov, kjer v procesih dela mesečno sodeluje po več kot 70 invalidov na zaščitenih delovnih mestih. Dodatno poslovno sodelujejo tudi z več invalidskimi podjetji, s pomočjo katerih izvajajo različne aktivnosti.

Raznovrstnost in vključenost sta dve izmed pomembnih vrednot podjetja, ki ju spodbujajo tako na delovnem mestu kot v širšem okolju. Prizadevajo si za ohranjanje delovnih mest, njihovo prilagoditev potrebam sodelavcev in zagotavljanje novih možnosti zaposlitev oseb z invalidnostjo. Zavezujejo se k ohranjanju zaposlitve in vrnitvi oseb z invalidnostjo na delo ter skrbijo za dolgoročno zaposlitev sodelavcev in njihovo dobro počutje na delovnem mestu.

Družba poudarja pomen vlaganja v izobraževanje vseh sodelavcev, tudi tistih z invalidnostjo. Poudarek dajejo programom za mentalno, socialno in fizično dobro počutje vseh sodelavcev. Izvajajo tudi izobraževanja s ciljem seznanitve vseh sodelavcev z invalidnostjo in že obstoječa izobraževanja nadgrajujejo z vsebinami, povezanimi z invalidnostjo.

Zavedajo se pomena dostopnosti delovnih mest in pri prenovah ter tudi pri novih gradnjah proučujejo možnosti za prilagoditev delovnega okolja in upoštevajo vse potrebne smernice za zagotavljanje neoviranega dostopa, vstopa in uporabe objektov gibalno oviranim osebam.

Prepričani so, da je invalidnost – vidna ali nevidna – del človeškega stanja in od nas zahteva, da smo bolj zavedni in vključujoči. Poudarjajo, da vključevanje in spoštovanje oseb z invalidnostjo pomeni zagotavljati možnost njihovega vključenja v vse dejavnosti, v katere je vključena splošna populacija, pri čemer so odstranjene vse morebitne ovire – fizične, vedenjske (odnosne), pravne ali regulatorne –, ki njim to na kakršenkoli način onemogočajo.

SICO, podjetje za usposabljanje in zaposlovanje invalidov, d. o. o.

Invalidsko podjetje SICO je največji ponudnik storitev laserskega razreza in preoblikovanja pločevine v Sloveniji. Leta 2009 so s pomočjo razvojne ekipe uspeli razviti lastne proizvode pod blagovno znamko Robust, v letu 2021 pa so začeli širiti proizvodne prostore in dodajati nove tehnologije v delovni proces. Ključne sestavine njihovega uspeha so dolgoletne izkušnje, usposobljen kader in vrhunski stroji. V svoji 25 let dolgi tradiciji so uspeli pridobiti status uglednega poslovnega partnerja. Prav od začetka delovanja imajo status invalidskega podjetja.

Podjetje je imelo konec leta 2021 skupaj 62 zaposlenih, od tega 31 invalidov oziroma polovico zaposlenih. Trije invalidi so bili na novo zaposleni po opravljeni zaposlitveni rehabilitaciji. Velika večina zaposlenih invalidov je v podjetju zaposlena že več kot 10 let, tretjina pa več kot 20 let. Iz tega je razvidno, da imajo invalidi v invalidskem podjetju možnost stabilne in varne zaposlitve.

Invalidi so zaposleni na različnih področjih v podjetju, v katerem je večina delovnih mest prilagojena za delo invalidov. Glede na omejitve posameznika se uredijo tudi delovno mesto, pripomočki za opravljanje dela in delovne naloge. Invalidi so obravnavani kot enakopravni posamezniki, zato so tudi delovne razmere enakovredne tistim, ki jih imajo drugi zaposleni (plačilo, izobraževanja, karierni razvoj, ugodnosti ipd.). Ves čas zagotavljajo dodatna izobraževanja za vse zaposlene v podjetju, vključno z zaposlenimi invalidi, glede na potrebe v delovnem procesu. Dodatno se za delo z invalidi izobražujejo tudi strokovni kadri. V okviru programa promocija zdravja na delovnem mestu vsem zaposlenim omogočajo različne dejavnosti, ki spodbujajo k zdravemu načinu življenja. Vanje se aktivno vključujejo tudi zaposleni invalidi.

Podjetje SICO že od začetka zaposluje invalide, zato je delovno okolje zanje prijazno in prilagojeno, tudi drugi zaposleni jih obravnavajo enakopravno in z njimi gojijo dobre odnose.
V podjetju vsakodnevno poskušajo zagotavljati prijazno okolje za vse zaposlene. Spodbujanje enakopravnosti med vsemi zaposlenimi je zato ena poglavitnih smernic njihovega delovanja. Invalidi se v invalidskem podjetju tako počutijo povsem sprejete in enakovredne drugim sodelavcem, ki nimajo posebnih omejitev, na kar kaže tudi dolgotrajnost njihovih zaposlitev.

Zaposlitveni center Korak, d. o. o., so. p.

Zaposlitveni center Korak je bil ustanovljen leta 2012 kot družba z omejeno odgovornostjo, nato pa je pridobil odločbo o delovanju kot zaposlitveni center z idejo nadgradnje Centra Korak za rehabilitacijo oseb s pridobljeno možgansko poškodbo, da bi uporabniki, ki uspešno zaključijo rehabilitacijo, imeli možnost izhoda iz programa v določeno obliko zaščitne zaposlitve. V letu 2019 so pridobili tudi status socialnega podjetja.

Zaposlitveni center ima registriranih več dejavnosti poslovanja. Za naročnike in stranke ekipa zaposlenih invalidov pod vodenjem strokovnega delavca in mentorjev opravlja različna kooperacijska dela (opravljanje različnih del, npr. lažjih montažnih storitev, enostavnih vzdrževalnih del, čiščenja prostorov, pakiranja, etiketiranja in sestavljanja izdelkov), ročno izdelujejo izdelke iz gline in lesa ter lasersko gravirajo na široko paleto materialov. Velik del njihovih storitev predstavlja tudi darilni program. Usmerjeni so v proizvodnjo kvalitetnih izdelkov in storitev, kjer uspešno razvijajo blagovno znamko Korak – Korak v pravo smer.

Konec leta 2021 je bilo od 14 zaposlenih na zaščitenih delovnih mestih zaposlenih 9 invalidov oziroma oseb s pridobljeno možgansko poškodbo (70 odstotkov). Delo, ki ga opravljajo zaposleni invalidi, je prilagojeno vsakemu posamezniku glede na njegove zmožnosti, omejitve in ne nazadnje priporočila medicine dela. Invalidom podjetje omogoča enake možnosti kariernega razvoja in vlaga v njihov razvoj. Delovna mesta so glede na priporočila izvajalca medicine dela in zunanje strokovne službe za varnost in zdravje pri delu invalidom in vsem zaposlenim prilagojena glede na omejitve in zmožnosti posameznika. Poleg ustvarjanja in zagotavljanja zaščitenih delovnih mest izvajajo tudi usposabljanje invalidov na konkretnem delovnem mestu v okviru zaposlitvene rehabilitacije.

Uspešno sodelujejo s številnimi podjetji in lokalnim okoljem ter so trdno povezani z gospodarskimi družbami in javnim sektorjem v slovenskem okolju, odzivajo se tudi na trende na širšem družbenem področju.

Zaposlenim invalidom v procesu dela zaupajo, jih spodbujajo in podpirajo pri njihovih delovnih nalogah. Spoštovanje zaposlenih invalidov in njihovega dostojanstva ter strokovni pristop pri vodenju in spremljanju dela invalidov so pomembni delčki sestavljanke, ki zaposlitveni center povezuje v celoto.