Na fotografiji so slavnostni govorniki na otvoritvi svetovnega prvenstva v alpskem smučanju za športnice in športnike invalide, v ospredju je Jernej Slivnik. Foto: ZŠIS-POK
Na fotografiji so slavnostni govorniki na otvoritvi svetovnega prvenstva v alpskem smučanju za športnice in športnike invalide, v ospredju je Jernej Slivnik. Foto: ZŠIS-POK

VKranjskiGori so slavnostno odprli svetovno prvenstvo v alpskem smučanju za športnice in športnike invalide, ki ga bo skupaj z italijanskim prizoriščem Na žlebeh (Sella Nevea), kjer bo potekal hitri del sporeda, Slovenija gostila med 21. in 24. januarjem. Domače barve bo branil Jernej Slivnik. V slovenski ekipi so se namreč odločili, da bo mladi slovenski para smučar kljub nedavni poškodbi rame vendarle nastopil. Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Boruta Pahorja, ki se bo prvenstva udeležil v sredo, prva tekma pa bo na sporedu jutri. Več kot 120 smučark in smučarjev se bo uvodoma merilo na smučišču v Podkorenu.

Sobotna otvoritev svetovnega prvenstva v alpskem smučanju za športnice in športnike invalide je potekala v središču Kranjske Gore, slavnostno pa ga je odprl minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo: „„Šport povezuje. V naslednjih dneh bo v Kranjski Gori povezal 120 para športnic in športnikov in dve soorganizatorski mesti. Kjer je bila 100 let nazaj še vojna, danes športniki povezani tekmujejo in nam dajejo pozitivno sporočilo sodelovanja.” Slavnstne otvoritve se je udeležil tudi predsednik mednarodnega paraolimpijskega komiteja Andrew Parsons in zaželel vsem športnicam in športnikom uspešne nastope: „V čast mi je, da sem z vami v Kranjski Gori. To je zgodovinsko svetovno prvenstvo, ki ga prvič organizirata skupaj dve državi.“ Zbrane sta v imenu organizatorjev pozdravila tudi Milan Sajovic, direktor podjetja Hit Alpinea in župan občine Kranjska gora Janez Hrovat.

Slivnik vendarle na štartu

Dobro razpoloženje je bilo tudi v slovenskem taboru, saj je dopoldanski trening potrdil, da bo 19-letni Jernej Slivnik kos naporom in da bo kljub poškodbi rame lahko v ponedeljek tekmoval. „V soboto je Jernej opravil trening, bolečina v rami je popustila, v nedeljo pa bo počival. Če prenese dobre vožnje s treninga na tekmo, nas čaka dober nastop,“je optimistično povedal Slivnikov trenerRoman Podlipnik. Slivnik ima sicer že več kot teden dni težave z desno ramo, a je sobotni trening potrdil, da bo mladi gorenjski tekmovalec kos naporom in bolečinam. Zeleno luč pa so prižgali tudi zdravniki. Slivnik se je poškodoval nekaj dni pred začetkom svetovnega prvenstva, po padcu na treningu zaradi bolečin v rami ni mogel trenirati, a je upal, da bo do začetka domačega tekmovanja vendarle nared. Dodatni pregledi v jeseniški bolnišnici so sprva pokazali, da je poškodba prehuda, da bi mu zdravniki dovolili nastop, a je bolečina v rami popustila in bo mladi smučar, ki se je lani udeležil tudi paraolimpijskih iger v Pyeongchangu, vendarle nastopil.

Natrgal mišico v rami

Po padcu, zaradi katerega je izpustil tekmi svetovnega pokala v Zagrebu, je Slivnik povedal: "Na treningu sem se nerodno prevrnil, na začetku ni kazalo slabo, a se je pozneje pokazalo, da imam natrgano mišico v rami. Čakajo me še dodatni pregledi, jaz pa si bom odpočil in naredil vse, da bi se lahko vrnil in nastopil na SP. Trenutno je zame samo počitek, potem pa upam, da bom lahko opravil še kakšen trening." 18-letni slovenski smučar je takrat še dodal, da je v zadnjem mesecu veliko treniral v Kranjski Gori: "Bil sem tudi z našimi A-veleslalomisti, kazal sem dobre vožnje, sem samozavesten in upam, da bom lahko to potrdil tudi na tekmi." Slivnika na SP čakata dva nastopa, 21. januarja v slalomu in 23. januarja v veleslalomu.

Spored svetovnega prvenstva v paraalpskem smučanju:

Kranjska Gora:
19.1. otvoritev tekmovanja ob 17.30 v središču Kranjske Gore
20.1. prost dan
21.1. veleslalom (M) (1. tek 10.00, 2. tek 13.15, razglasitev in podelitev medalj 16.30)
22.1. veleslalom (Ž) (1. tek 10.00, 2. tek 13.15, razglasitev in podelitev medalj 16.30)
23.1. slalom (M) (1. tek 10.00, 2. tek 13.15, razglasitev in podelitev medalj 16.30)
24.1. slalom (Ž) (1. tek 10.00, 2. tek 13.15, razglasitev in podelitev medalj 16.30)

Sella Nevea:
29.1. smuk (M/Ž)
31.1. superkombinacija (M/Ž)
1.2. superveleslalom (M/Ž)
1.2. zaključna slovesnost

V.P.