Poplave v Litiji. Foto: Občina Litija/Samir Handanagić
Poplave v Litiji. Foto: Občina Litija/Samir Handanagić

Namen projekta “Varni in enaki v naravnih nesrečah“ je izboljšanje varnosti in zaščite oseb s posebnimi potrebami v primeru naravnih ali drugih nesreč preko ozaveščanja in priprave smernic za vključitev potreb oseb s posebnimi potrebami v aktivnosti preventive, načrtovanja in ukrepanja ob naravnih in drugih nesrečah.

V okviru projekta so zapisali: "Naravne in druge nesreče prizadenejo predvsem najbolj ranljive skupine prebivalstva. Poleg otrok, starejših in bolnih so v nujnih primerih zagotovo najbolj ranljive tudi osebe s posebnimi potrebami. Osebe s posebnimi potrebami se srečujejo s številnimi ovirami na različnih področjih družbenega življenja, tudi ob naravnih in drugih nesrečah. Poleg usklajevanja pomoči ob večjih nesrečah je eden glavnih namenov mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite tudi krepitev preventive in pripravljenosti, s ciljem povečati pripravljenost in sposobnost odzivanja celotnega sistema zaščite, reševanja in pomoči v Sloveniji ter mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite."

Dodajajo: "Še posebno pozornost je potrebno posvetiti tudi varnosti in zaščiti oseb s posebnimi potrebami v primeru naravnih ali drugih nesreč. Uprava za zaščito in reševanje kot projektni partner sodeluje v projektu Evropske komisije - Generalnega direktorata za evropsko civilno zaščito in humanitarno pomoč na podlagi donacijske pogodbe med Evropsko komisijo in vodilnim partnerjem Ministrstvom za notranje zadeve, Civilne zaščite Hrvaške in projektnim partnerjem Ministrstvom za notranje zadeve, Direktorat za izredne situacije, Črna gora. Projekt bo potekal 18 mesecev, od marca 2022 do avgusta 2023, skupna vrednost projekta je 367.814,64 EUR."

V okviru projekta bodo potekale aktivnosti, ki bodo pripomogle k ozaveščanju javnosti in sil zaščite, reševanja in pomoči o potrebah oseb s posebnimi potrebami v času nesreč, pripravljena bodo gradiva z informacijami o ravnanju ob nesrečah (ki bodo prilagojena osebam s posebnimi potrebami), izvedene bodo delavnice oziroma posveti, mednarodna konferenca in usposabljanja na temo potreb oseb s posebnimi potrebami v nesrečah. Pripravljene bodo smernice za vključitev potreb oseb s posebnimi potrebami v aktivnosti preventive, načrtovanja in ukrepanja ob naravnih in drugih nesrečah.

Povezave in navodila

Zgibanka Varni in enaki ob poplavi, potresu in požaru v naravi (za gluhe in naglušne) - za tisk (pdf, 692 KB)
Zgibanka Varni in enaki ob poplavi, potresu in požaru v naravi (za slepe in slabovidne) - za tisk (pdf, 713 KB)

Besedilo zgibank prirejeno v lahko branje

Besedilo zgibanke Varni in enaki ob poplavi potresu in požaru v naravi v lahkem branju (za gluhe in naglušne) (pdf, 428 KB)
Besedilo zgibanke Varni in enaki ob poplavi, potresu in požaru v naravi v lahkem branju (za slepe in slabovidne) (pdf, 584 KB)

Del besedila o številki 112 je prirejen v brajico

Besedilo o številki 112 prirejeno v brajico (pdf, 218 KB)

Kako ravnati ob poplavah, potresu, požaru v naravi in razglašenih zaščitnih ukrepih?

Napotki za gluhe in naglušne (docx, 140 KB)
Napotki za slepe in slabovidne (docx, 139 KB)

Avdio in video vsebine

Varni in enaki ob poplavi, potresu in požaru v naravi
Varni in enaki ob poplavi
Varni in enaki ob potresu
Varni in enaki ob požaru v naravi
Zgibanka Varni in enaki ob poplavi, potresu in požaru v naravi (znakovni jezik)
Zgibanka Varni in enaki ob poplavi, potresu in požaru (lahko branje v znakovnem jeziku)
Zgibanka Varni in enaki ob poplavi, potresu in požaru v naravi (zvočna oblika)
Zgibanka Varni in enaki ob poplavi, potresu in požaru v naravi (lahko branje v zvočni obliki)