Udeleženci likovne delavnice v Trenti s svojimi izdelki. Foto: MDSS Nova Gorica
Udeleženci likovne delavnice v Trenti s svojimi izdelki. Foto: MDSS Nova Gorica

Pod vodstvom mentoric so udeleženci s pomočjo različnih tehnik in materialov ustvarjali unikatna umetniška dela. Jana Dolenc, akademska slikarka in dolgoletna mentorica delavnice, je izrazila svoje navdušenje nad sodelovanjem s slepimi in slabovidnimi udeleženci. "To je moje četrto leto na tej koloniji, tretjič v Trenti. Meni največ pomeni to, da vidim, s kakšno voljo in uspehom oni slikajo ter premagujejo svoje vizualne ovire. To je tudi zame lekcija – ovire, ki jih imamo, so v bistvu vse v glavi. Če te premagaš, lahko dosežeš kar koli," je dejala Dolenc.

Stanka Golob, diplomirana slikarka, tudi letos izpostavlja pomen peska, ki ga nabira po različnih koncih Slovenije. "Uporabljam samo peske naravnih barv, nabrane v Sloveniji. Imamo veliko geološkega bogastva, vendar je izjemno težko priti do peska, saj je vse preraslo s travo in grmovjem. Moraš biti res vztrajen, da dobiš te različne materiale," je povedala Golob.

Odprta vrata za umetniške izraze

Peter Rot, tiflopedagog pri MDSS Nova Gorica, je poudaril, kako pomembno je, da slepi in slabovidni odkrivajo nove načine izražanja: "Pogosto se nekdo po izgubi vida niti ne včlani v naše društvo in ne udeleži tovrstnih delavnic. A ko pride sem in vidi, da lahko ustvarja, se mu naenkrat odprejo nove možnosti za hobi. To je čudovito videti."

Podpora lokalne skupnosti

Delavnico že vseh 17 let podpira tudi Lions klub Kobarid Soča. Milan Štulc, predstavnik kluba, je poudaril pomen tovrstnih dogodkov za slepe in slabovidne: "Izredno sem ponosen, da se prav v Trenti odvija tako velika zgodba o uspehu. Slepe in slabovidne osebe lahko uživajo v prelepih krajih, ki jih, čeprav ne vidijo, močno občutijo."

Župan občine Bovec, Valter Mlekuž, je prav tako izrazil zadovoljstvo nad izvedbo delavnice: "Vesel in ponosen sem, da slepi in slabovidni prihajajo v te kraje in kljub svoji slepoti začutijo lepote Trente v svoji duši."

Umetnost kot most med svetovi

Igor Miljavec, predsednik MDSS Nova Gorica, je poudaril, da slepi in slabovidni lahko sodelujejo v katerikoli likovni delavnici: "Težave so v glavi, umetnost pa je v ljudeh."