Pred domom slepih in slabovidnih v Izoli stoji slikarsko stojalo, na katerem je platno z naslikanim svetilnikom ob morju, po katerem plove jadrnica. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
Pred domom slepih in slabovidnih v Izoli stoji slikarsko stojalo, na katerem je platno z naslikanim svetilnikom ob morju, po katerem plove jadrnica. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Slepi in slabovidni so ob zvokih morja in s strokovnim mentorstvom ustvarjali tipne slike iz peska in drugih materialov. Likovna kolonija je del programa Rehabilitacija slepih in slabovidnih na osebnem nivoju. Med cilji je omogočiti učenje veščin, ki so tudi del prostega časa. Karmen Vogrič, doma v Plavah, ni prvič na tej koloniji. Pravi, da se vedno počuti odlično, slikanje jo sprošča, predvsem pa si vedno znova dokaže, da je sposobna nečesa več: "Občutek, ko narediš en izdelek, ga predstaviš in še otipaš, je enkraten." "To, da lahko ustvarjam, mi veliko pomeni in mi je v veliko veselje," je dodala Sara Bukovec Jug iz Solkana.

Na tokratni likovni koloniji so se odločili za slike z morskimi motivi. O tem, kako slepa ali slabovidna oseba pristopi slikanju pa mentorica, akademska slikarka Jana Dolenc: "Morske živali so že kdaj otipali in na tej osnovi lahko sestavimo obliko, izrežemo šablone, ki se jih lahko pobarva. Oseba, ki pa je že kdaj videla, odloča tudi pri izboru barve."

Diplomirana slikarka Stanka Golob take delavnice vodi že skoraj 10 let. Tudi sama se je v tem času veliko naučila, pravi: "Veliko lažje dojemam svet slepih in slabovidnih ljudi. Ugotavljam, koliko spretnosti in iznajdljivosti je treba in to še kako prav pride!"

Slika iz peska: modro morje in peščena obala. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
Slika iz peska: modro morje in peščena obala. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Pri rehabilitaciji po izgubi vida se najpogosteje osredotočimo na osnove za vsakodnevno življenje in druge dejavnosti, ki so prej zapolnjevale življenja nekoga, potisnemo na stran, pravi tiflopedagog Peter Rot: "Kakovost življenja ima tudi komponento prostega časa. Ko govorimo o rehabilitaciji, se moramo ozreti tudi v ta čas, tudi ta čas vzeti v fokus rehabilitacije. Ne zgolj službeni ali golega preživetja."

V Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica se trudijo za svoje člane

organizirati čim več različnih dejavnosti, najti tiste, s katerimi so se člani morda nekoč ukvarjali ali so si to vedno želeli, pravi predsednik Igor Miljavec: "Velikokrat se nam dogaja to, da so v mladosti sanjali o kakšni dejavnosti in so zdaj sanje začeli uresničevati. Da jim damo možnost, da živijo, kot sam pravim, normalno življenje."

Sodelovanje z območno izpostavo Javnega sklada za kulturne dejavnosti Tolmin se je začelo pred devetimi leti preko evropskega projekta Kulturni vodiči. Vodja Silva Seljak: "Ta projekt smo pripravili leta 2013 in ga tudi vodili. Pridružili so se nam slepi in slabovidni ter gospa Stanka kot mentorica. Ta zgodba se je nato odvrtela naprej, bila je zelo uspešna in vsi smo bili zelo zadovoljni, predvsem pa smo se povezali. Kjer je volja, se vedno najde pot."

Slepi in slabovidni novogoriškega medobčinskega društva se bodo v teh dneh preizkusili tudi v obiranju oljk.

Prispevku Radia Koper lahko prisluhnete tukaj.