Na sliki sta parašportnika, ki otroku kažeta, kako se igra namizni tenis. Foto: Marko Pigac
Na sliki sta parašportnika, ki otroku kažeta, kako se igra namizni tenis. Foto: Marko Pigac

Prireditev Parafest je pripravila Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite (Zveza ŠIS – SPK), ki pri projektu Postani športnik sodeluje s podjetjem Lidl. Namenjen je invalidom, predvsem mladim in otrokom, da spoznajo različne športe in se seznanijo z možnostjo športnega udejstvovanja. Kot so poudarili na dogodku, športne aktivnosti invalidom prinašajo veliko, saj z gibanjem razvijejo svoje zmožnosti, krepijo samopodobo in zvišujejo kakovost življenja. Prvi korak, da se invalidi sploh začnejo gibati, pa je vsekakor spoznavanje in preizkus različnih parašportov. Tako namreč lahko ugotovijo, kateri šport jim ustreza.

Na dogodku, ki ga je med drugim obiskala tudi direktorica direktorata za šport dr. Mojca Doupona, so tako predstavili pet najbolj priljubljenih parašportov: parakolesarstvo, paralokostrelstvo, košarko na vozičkih, boccio in paranamizni tenis. "Šport je za mlade invalide ena ključnih dejavnosti, ki pripomore k večji samozavesti in vključevanju v socialno mrežo, kar večkrat primanjkuje pri njihovem razvoju in samopodobi. Tako smo se na Zvezi ŠIS – SPK odločili, da s pomočjo Parafesta mladim invalidom približamo parašporte, ki so najbolj priljubljeni, in jim obenem damo tudi priložnost spoznati naše vrhunske parašportnike, ki so že sami po sebi velik navdih," je na dogodku dejal Gregor Gračner, podpredsednik Zveze ŠIS – SPK.

Predstavili so se tudi zlati košarkarji

Na sliki so košarkarji, ki igrajo košarko na invalidkem vozičku. Foto: Marko Pigac
Na sliki so košarkarji, ki igrajo košarko na invalidkem vozičku. Foto: Marko Pigac

Pred začetkom dogajanja so se predstavili tudi gluhi košarkarji slovenske reprezentance v košarki 3 x 3, ki je pred dnevi v Izraelu na svetovnem prvenstvu gluhih osvojila prvo mesto.

"Zadnjih pet let nismo imeli ne prvenstva ne olimpijskih iger, pogrešali smo košarko. Pred dvema letoma bi morali imeti prvenstvo 3 x 3, a je bilo zaradi korone prestavljeno. Zdaj smo si rekli, gremo pogledat, da vidimo, kje smo. Imeli smo dobre priprave, dosegli pa tudi lep rezultat. V Izraelu je bilo vrhunsko, organizacija je bila na visoki ravni, lahko smo tempirali formo. Posledica dobrega treninga pa je bila tudi zlata medalja," je dejal član odprave Miha Zupan. Na Parafestu se je nato tudi sam usedel v invalidski voziček in se preizkusil še v košarki na vozičkih. "Zame je to zelo težko. Nisem navajen, veliko je dela z rokami, potreboval bi kakšno prijateljsko tekmo," je še dodal Zupan.

"V parašportu primanjkuje podmladka"

Na fotografiji so parakolesar Anej Doplihar, paraolimpijec v namiznem tenisu Luka Trtnik in Mateja Pintar, paraolimpijska prvakinja v namiznem tenisu Foto: Marko Pigac
Na fotografiji so parakolesar Anej Doplihar, paraolimpijec v namiznem tenisu Luka Trtnik in Mateja Pintar, paraolimpijska prvakinja v namiznem tenisu Foto: Marko Pigac

Med slovenskimi športniki, ki so se udeležili dogodka, sta bila tudi paraolimpijca, namiznoteniški igralec Luka Trtnik in kolesar Anej Doplihar. "Na tak dogodek gledam s pozitivne strani. V parašportu primanjkuje podmladka. Tu, na URI Soča, je treba to izkoristiti, da dobimo čim več športnikov, bodisi kot rekreativce bodisi pozneje, na profesionalni ravni. Pomembno je, da začutijo neko dodatno vrednost športa v življenju," je o projektu Parafest dejal Doplihar. Čeprav je lahko parakolesarstvo finančno precej zahtevno, pa Doplihar poudarja, da lahko bodoči športniki osnovno opremo spoznajo prav na URI Soča: "Tu je na uporabo več koles, ki jih izposojajo začetnikom. Vsak si ga lahko izposodi, in to so spodbudni začetki, da lahko bodoči športnik preizkusi disciplino. Tudi sam sem tako začel in odločitev za kolesarstvo mi je bila v veliko pomoč."

Trenutno je Parafest namenjen otrokom, ki so zdaj v bolnišničah. "Želimo pa narediti še korak naprej, da bi se vsak otrok, vsak starš seznanil s športom v gradivih ali v športni dvorani. Da otrok ne gre mimo nas, da ga posadimo na voziček, mu damo lopar v roko, da začuti šport, ki lahko postane del njihovega življenja," je namen Parafesta povzel Gregor Gračner.

Šport je pomemben tudi pri rehabilitaciji

Na fotografiji je Brina Božič, trenerka lokostrelstva, ki je mladim predstavila ta atraktivni šport. Foto: Marko Pigac
Na fotografiji je Brina Božič, trenerka lokostrelstva, ki je mladim predstavila ta atraktivni šport. Foto: Marko Pigac

Na URI Soča športne aktivnosti redno vključujejo v rehabilitacijske procese, tako pri odraslih kot otrocih. "Raziskave potrjujejo, da ukvarjanje s športom pripomore k uspešnejši rehabilitaciji in posamezniku omogoči, da tudi po končanih rehabilitacijskih obravnavah nadaljuje aktivno življenje. V URI Soča je zato načrtovanje in uvajanje športnih aktivnosti že del rehabilitacije. Rehabilitacijske time, ki jih sestavljajo zdravniki, fizioterapevti, delovnimi terapevti, psihologi, socialni delavci in rehabilitacijska zdravstvena nega, že vrsto let dopolnjuje tudi profesor športne vzgoje, ki s pacienti dela individualno. Veseli me, da danes gostimo predstavitev različnih športov, ki so pri tem na voljo, in pacientom tudi tako ponudimo podporo pri aktiviranju ter vključevanju," je povedal dr. Zvone Čadež, generalni direktor URI Soča. Ob tem je naznanil, da sta otroški oddelek na URI Soča in Zveza ŠIS – SPK po dvoletnem premoru zaradi epidemije covida-19 spet vzpostavila redno sodelovanje, pri čemer bodo otrokom na rehabilitaciji in njihovim staršem enkrat na mesec predstavili posamezne parašporte in jih opremili z informativnim gradivom o možnostih športnega udejstvovanja po vsej Sloveniji.