Obiskovalci koncerta pred odrom v Križankah, na katerem so nastopajoči na koncertu Društva Viljem, petek 16.9.2022. Foto: FB Društvo Viljem
Obiskovalci koncerta pred odrom v Križankah, na katerem so nastopajoči na koncertu Društva Viljem, petek 16.9.2022. Foto: FB Društvo Viljem

Kljub deževnemu vremenu je približno tisoč obiskovalcev iz vse države v petek, 16. septembra 2022, napolnilo pokrit avditorij Križank, kjer so nastopili številni domači in tuji glasbeniki.

Koncert je s častnim pokroviteljstvom podprla predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič.
Glavne in največje zvezde dogodka pa so bili otroci, ki imajo hude redke bolezni. Koncert je po besedah njegovega pobudnika, glasbenika SoulGrega Artista, zapuščina njegovega sina Viljema Julijana, ki je pri dveh letih in pol izgubil bitko z neozdravljivo boleznijo.

Na velikem dogodku je nastopil tudi "mali borec" Paskal, ki se je rodil s prirojeno slepoto in je zablestel z igranjem harmonike. Več drugim borcem so podelili medalje za borbenost in pogum.

V Društvu Viljem Julijan bodo celoten znesek, zbran s koncertom, tako s prodajo vstopnic kot s koncertno poletno zbiralno akcijo, ki so jo začeli maja, namenili za njihov dobrodelni Sklad Viljem Julijan, s katerim finančno pomagajo otrokom z redkimi boleznimi.

Redke bolezni so pogosto hude, večinoma prizadenejo otroke, so velikokrat neozdravljive in pogosto smrtonosne v zgodnjem otroštvu. Mednje spadajo genetske bolezni, otroški rak, prirojene srčne napake in druge, skupaj jih je več tisoč. Bolezni ne povzročajo samo fizičnih bolečin in trpljenja, ampak tudi velike psihične, čustvene in socialne stiske.