Opis slike: Na fotografiji so pohodniki Dražgoškega pohoda, v prvi vrsti nosijo zastave. Foto: RTV SLO
Opis slike: Na fotografiji so pohodniki Dražgoškega pohoda, v prvi vrsti nosijo zastave. Foto: RTV SLO

V oddaji iz dokumentarne serije Na poti, ki bo na sporedu 17. avgusta ob 16.40 na TV SLO 2, se boste lahko v sliki in besedi podali na tradicionalni dražgoški pohod po poteh Cankarjevega bataljona. Oddaja bo na ogled z zvočnim opisom za slepe in slabovidne gledalce in gledalke.
Januarski pohod po poti Cankarjevega bataljona je ena najmočnejših slovenskih tradicij, namenjenih obujanju dogodkov med drugo svetovno vojno. Vsako leto se ga udeleži veliko pohodnikov. Pohod ima dvojni namen, zgodovinskega in rekreativnega. Kako potekajo priprave nanj, pohod sam in tudi kaj ta pot pomeni udeležencem, sta spremljala scenaristka Nuša Ekart in režiser Božo Grlj s snemalno ekipo. V kamero sta ujela spomine ljudi, ki so bili pozimi leta 1942 priče bojem Cankarjevega bataljona in krutemu maščevanju nemške vojske nad domačini. Janez Stanovnik pravi, da je spominski pohod izrednega pomena, saj mlajši generaciji ohranja spomin na to, v kako težkih razmerah so se partizani bojevali za svobodo slovenskega naroda. V svoji izjavi tudi poudarja, da je treba spoštovati zgodovino, da bi se lahko zavedali, kako pomembna vrednota je svoboda, da bi znali ceniti lastno državo, to, da smo na svoji zemlji svoj gospodar.

Tradicionalni Dražgoški pohod
Dražgoški pohod po poteh Cankarjevega bataljona je zahtevna telesna preizkušnja, saj poteka od deset do dvanajst ur, in to večinoma ponoči. Prav tako je lahko zelo nepredvidljivo vreme, saj januarja pohodnike lahko spremljajo zimske razmere, kakršne so bile tudi leta 1942, ko se je v Dražgošah bojeval partizanski Cankarjev bataljon. Na eni strani je pohod še vedno poklon tragediji, ki je zajela te kraje, na drugi pa tudi družabni in športni dogodek.

Vabljeni k ogledu oddaje Na poti Dražgoškega pohoda, opremljene z zvočnim opisom za slepe in slabovidne, v ponedeljek, 17. avgusta, ob16.40 na TV SLO 2.x

Veronika Rot