Kristjan s Tomažem Hudomaljem med komentiranjem nogometne tekme na TV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO/iz dokumentarnega filma
Kristjan s Tomažem Hudomaljem med komentiranjem nogometne tekme na TV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO/iz dokumentarnega filma

Pretekli teden se je v Milanu zaključil festival svetovnega športnega dokumentarnega in igranega filma FICTS (“SPORT MOVIES & TV 2022"). Članica festivala je od lani tudi Slovenija. Predvajanih je bilo 140 zmagovalnih filmov celotne družine FICTS. Ta združuje 130 članic in se izvaja v 21 državah. V kategoriji KRATKI FILMI IN TV PROGRAMI (MOVIES & TV FOOTBALL – SHORT) je bil tudi film Kristjan, ki je prejel nagrado Častno priznanje (MENTION D'HONNEUR).

Kristjan je film iz serije dokumentarnih filmov Infodrom: Moje življenje režiserke Neli Maraž, scenaristk Sare Lužovec in Anke Bogataj, direktorja fotografije Aleša Živca in montažerja Gregorja Kontestabila. Nastal je v produkciji RTV Slovenija. Na največjem svetovnem festivalu za otroške in mladinske televizijske vsebine Prix Jeunesse International v Münchnu je 2018 že prejel posebno nagrado Unicefa, leta 2017 pa je zmagal v kategoriji posebnih filmov EBU Youth News Exchange (YNE).

Glavni junak Kristjan je v času snemanja obiskoval osmi razred Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (Cirius) Kamnik. Zaradi bogatega besednega zaklada in zgovornosti je razmišljal o poklicu športnega komentatorja. Spremljal je vse športe, še posebej ljub mu je bil nogomet. Zato je športnemu uredništvu Televizije Slovenija pisal, da bi se rad preizkusil kot športni komentator. Kristjanu se je želja uresničila, odlično je prestal preizkus in ob Tomažu Hudomalju komentiral nogometno tekmo.