Uporaba aplikacije Walking Tall. Foto: Associated Press
Uporaba aplikacije Walking Tall. Foto: Associated Press

Biomedicinski inženir z Univerze v New South Walesu (UNSW) v Avstraliji dr. Matthew A. Brodie je razvil aplikacijo Walking Tall v sodelovanju z ljudmi, ki živijo s Parkinsonovo boleznijo. Aplikacijo so razvili po kliničnih preizkusih, ki so jih financirali v fundaciji Shake It Up Australia in fundaciji Michaela J. Foxa za raziskave Parkinsonove bolezni.

Matthew A. Brodie, nevroznanstvenik in inženir s Podiplomske šole za biomedicinski inženiring UNSW, pravi: "Prva stvar, ki jo naredi ta aplikacija, je preprost utrip metronoma. Posnema zvok korakov. To aktivira zrcalne nevrone, ki sodelujejo pri motoričnih dejanjih. Prav tako nadomesti izgubljeno sposobnost za avtomatizirano hojo." Ključ do izboljšanja sposobnosti hoje je dosledna uporaba te aplikacije, je še dodal Brodie: "Vsak dan, ko opravite sprehod, boste prejeli zeleno kljukico. Opravite usposabljanje vsaj tri dni na teden in si prislužite nagrade. Ko uporabljate to aplikacijo, hodite ob taktu metronoma, potem pa prejmete ta kompliment o tem, kako hodite, in to postane samookrepljujoč cikel, v katerem potem oseba bolje hodi in se bolje počuti." Aplikacijo so ustvarjalci oblikovali skupaj z ljudmi s Parkinsonovo boleznijo: "Ima velike gumbe, ki jih lahko uporabljate s tresočimi se prsti. Za začetek morate pritisniti samo en gumb. Ni vam treba iti skozi kup zapletenih menijev."

Dr. Matthew A. Brodie. Foto: Associated Press
Dr. Matthew A. Brodie. Foto: Associated Press

Martin Ostrowski je udeleženec kliničnega preizkušanja aplikacije. Ostrowski pravi: "Pravzaprav se je včasih zdelo, kot da se moram vsak dan znova učiti hoditi. To je zelo težko razložiti. Ko zdravilo dobro deluje, sem videti kot normalna oseba na ulici. Nihče ne vidi razlike. Včasih pa je zelo težko hoditi. Pravzaprav se nisem zares zavedal, kako težko je, dokler nisem preizkusil aplikacije. Tudi nekdo, ki se na svoj najhujši dan s Parkinsonovo boleznijo ne more tako dobro nadzorovati, mora le pritisniti nekaj gumbov in se sprehoditi. Prav tako si lahko znotraj aplikacije postavi svoje cilje, ker je to zelo, zelo dobra motivacija za doseganje ciljev."

Martin Ostrowski pri uporabi aplikacije. Foto: Associated Press
Martin Ostrowski pri uporabi aplikacije. Foto: Associated Press

Vicki Miller, glavna izvršna direktorica fundacije Shake It Up Australia, pravi: "Ko smo financirali klinične preizkuse, smo pomagali pri zaposlovanju številnih ljudi. S temi ljudmi se je Brodie posvetoval o tem, kaj bi potrebovali v aplikaciji in prednostih, ki bi jim koristile pri redni uporabi. Mislim, da je to zelo pomembno, saj so ljudje, ki živijo s Parkinsonovo boleznijo, sodelovali že pri kliničnih preizkusih."