Na rožnati podlagi številka 2022, sestavljena iz zlatih svečk v obliki številk. Foto: Pexels
Na rožnati podlagi številka 2022, sestavljena iz zlatih svečk v obliki številk. Foto: Pexels

JULIJ 2022

Prvi počitniški mesec smo začeli z uspehom na paraigrah mladih, od koder so se naši tekmovalci vrnili z dvema kolajnama.

Takoj zatem pa smo že preverili prilagojenost kopališč za gibalno ovirane v Žusterni, o infrastrukturnih težavah gibalno oviranih oseb pa je tekel pogovor tudi med ministrom za infrastukturo in varuhom Petrom Svetino.

Poročali smo o uspehu slovenskih raziskovalcev na področju motorike in Parkinsonove bolezni in se pogovarjali s predsednico Zveze Sožitje Branko Perne.

Predstavili smo češko gledališče, kjer se mladi igralci in avtorji z Downovim sindromom srečujejo s poklicnimi igralci brez invalidnosti in predstavili projekt BeauCoup, ki se ukvarja z dostopom do kulture z multisenzorno izkušnjo.

Prizor iz gledališke igre, v kateri nastopajo igralci z Downovim sindromom. Foto: arhiv gledališle skupine
Prizor iz gledališke igre, v kateri nastopajo igralci z Downovim sindromom. Foto: arhiv gledališle skupine

Na vrhuncu poletne vročine pa smo opozarjali tudi pred nevarnostmi nepremišljenih skokov v vodo, ki lahko pripeljejo do hude invalidnosti.

AVGUST 2022

Avgust smo začeli z veseljem ob zmagi slovenske reprezentance v odbojki sede na mednarodnem tekmovanju v odbojki sede v Ljubljani.

Preverjali smo, kako dostopne so slovenske plaže za gibalno ovirane in poročali o novi pridobitvi v Ljubljani, kjer so v želji, da gibalno oviranim olajšajo ogled Ljubljane, v Ljubljanskem TIC-u pri Tromostovju omogočili brezplačno izposojo dveh električnih priklopov za invalidski voziček.

Obiskali pa smo tudi razstavo gluhega kiparja Ivana Štreklja v Narodni galeriji v Ljubljani, kjer je bila tudi predstavitev knjige o njegovem življenju in delu.

Zadnji dan v avgustu pa smo poročali o ustanovitvi Sveta za obvladovanje demence.

KIpar pri klesanju kipa deklice, ki se utaplja. Foto: Narodna galerija
KIpar pri klesanju kipa deklice, ki se utaplja. Foto: Narodna galerija

SEPTEMBER 2022

Začetek septembra je slovenska košarkarska reprezentanca gluhih je na svetovnem prvenstvu v Izraelu osvojila zlato kolajno v igri trije proti trem. Nadaljevali so se tudi inkluzivni pohodi po slovenskih hribih.

Ob mednarodnem dnevu gluhih smo povabili na premiero filma Preslišani uspehi.

Veliko pozornosti pa smo posvetili tudi življenju z Alzheimerjevo boleznijo tako z vidika bolnikov, svojcev kot strokovnjakov. Kako nam lahko umetnost pomaga pri težavah z demenco pa smo skušali ugotoviti v intervjuju s katalonsko pisateljico Tino Vallès, avtorico romana Spomin na drevo.

Pisateljica Tina Vallès. Foto: Osebni arhiv/Joana de Querol
Pisateljica Tina Vallès. Foto: Osebni arhiv/Joana de Querol

Udeležili smo se tudi dogodkov ob mednarodnem tednu mobilnosti in obeležili dan slovenskega športa. Pogovarjali smo se z Majo Kuzmo Ganić, ki je leta 2018 sama prehodila Slovensko planinsko pot, dolgo 617 kilometrov. Prehodila jo je v manj kot enem mesecu in v popolni tišini. Na poti ji je družbo delal le njen notranji glasek.

Maja na planinski poti. Foto: osebni arhiv MAje Kuzme Ganić
Maja na planinski poti. Foto: osebni arhiv MAje Kuzme Ganić

V mesecu septembru pa smo tudi začeli razkrivati zgodbo o projektih deinstitucionalizacije v Sloveniji.

Na Radiu Slovenija pa smo lahko prisluhnili radijski nanizanki Primeri inšpektorja Vrenka, narejeni po štirih romanih Avgusta Demšarja.

OKTOBER 2022

O tem, kako se deinstitucionalizacije lotevajo v Zvezi Sonček, smo se pogovarjali s tamkajšnjim vodjo področja Jernejem Hazimalijem, Andrejo Golob, ki se želi izseliti iz stanovanjske skupine, ter Uršo Jurman, ki je pred dobrim letom zaživela samostojno.
O zrelosti slovenske družbe za inkluzijo smo se pogovarjali z ravnateljico centra Iris Romano Kolar.

Romana Kolar v svoji pisarni. Foto: Osebni arhiv
Romana Kolar v svoji pisarni. Foto: Osebni arhiv

V oktobru smo obeleževali svetovni dan cerebralne paralize pod geslom Milijon razlogov za dostopne tehnološke rešitve in obiskali razstavo Ustvarjalci sprememb. Obeležili smo tudi svetovni dan revmatikov, ki opozarjajo, da je gibanje ključno za boljše zdravje hrbtenice in sklepov.

ZKP RTV Slovenija pa je svojo knjižnico obogatila z zvočno knjigo Kot bi Luna padla na Zemljo, biografskim romanom o življenju Milene Zupančič, v interpretacije te naše vrhunske igralke.
Osebe z gluhoslepoto pa so na svetovni dan gluhoslepote opozorile, da skupaj zmoremo več.

NOVEMBER 2022

Tudi v mesecu novembru smo nadaljevali z raziskovanjem procesa deinstitucionalizacije
in se pozanimali, kako namerava država poskrbeti za obvladovanje demence, iskali pa smo tudi vzore v tujini, kjer na primer na Novi Zelandiji sprejemajo preprost jezik v javni rabi.

Veselili smo se številnih športnih uspehov parašportnikov: paraplavalcev, parakošarkarjev, tekmovalcev v odbojki sede in drugih in spremljali ljubljanski maraton, na katerem je tekmoval tudi Tim Marovt, ki nam je zaupal, kako se spopada z invalidnostjo.
V mesecu novembru smo objavili zelo zanimive intervjuje: Ženske z omejeno funkcijo rok potrebujejo prilagojene izdelke za menstrualno higieno, »Primer slabe prakse prilagoditve dostopnosti je predsedniška palača« in "Trdijo, da so dostopni, imajo namreč dvigalo, pozabijo pa omeniti, da do dvigala vodi pet stopnic".

Tim Marovt na maratonu kilometre premaguje s pomočjo palic. Foto: MMC/Osebni arhiv Tima Marovta
Tim Marovt na maratonu kilometre premaguje s pomočjo palic. Foto: MMC/Osebni arhiv Tima Marovta

DECEMBER 2022

Zadnji mesec v letu se je začel z obeleževanjem mednarodnega dneva invalidov, ki smo ga zaznamovali z intervjujem s predsednico NSIOS Matejo Toman in z Ines Bulić Cojocariu, direktorico Evropske mreže za neodvisno življenje ENIL.

Ob obisku v Ljubljani pa smo se pogovarjali tudi predsednico Svetovne zveze gluhoslepih oseb dr. Sanjo Tarczay.

Sanja Tarczay. Foto: Osebni arhiv
Sanja Tarczay. Foto: Osebni arhiv

V prazničnem mesecu smo opozarjali na varno vožnjo brez alkohola in na nesreče s pirotehničnimi sredstvi, ob začetku smučarske sezone nismo pozabili tudi na to, da se nam tudi pri smučanju lahko zgodi nesreča.

Obiskali smo gluhe begunce, ki so se znašli ujeti v azilnem domu brez tolmača. Pozitivno energijo pa smo začutili v pogovoru s članicami Zavoda ODTIZ.

Skupaj z nami pa ste lahko preživeli tudi božični večer in silvestrsko noč, saj smo program ta dva večera tolmačili v slovenski znakovni jezik, podnapisovali v živo in tudi v živo spremljali z zvočnim opisom.