Velike številke v letnici 2023. Na O je prislonjena lestev in na črki stoji ženska, ki gleda v desno s teleskopom. Foto: Pixabay
Velike številke v letnici 2023. Na O je prislonjena lestev in na črki stoji ženska, ki gleda v desno s teleskopom. Foto: Pixabay

Na portalu Dostopno.si objavljamo novice z vseh področij življenja oseb z invalidnostjo. Število naših vsebin se vsako leto povečuje, prav tako se širi tudi krog obiskovalcev bralcev naših člankov in obiskovalcev naše strani. Najbolj brani prispevki so intervjuji o osebnih zgodbah, pa tudi pogovori s strokovnjaki, predvsem zdravniki. Med 1. januarjem in 31. decembrom 2023 smo objavili okoli 600 prispevkov v rubriki Članki, v rubriki Napovedi pa več kot 300 napovedi za različne vsebine s tehnikami dostopnosti, ki jih poslušalci in gledalci lahko spremljajo na televizijskih in radijskih programih RTV Slovenija. Poglobljene članke izpostavljamo v rubriki POGLOBLJENO. Vsakodnevno tudi posodabljamo arhiv oddaj z znakovnim jezikom, podnapisi, zvočnimi opisi in zvočnimi podnapisi, ki si jih lahko na naši spletni strani gledalci in gledalke ogledajo po predvajanju na TV Slovenija. Bogat je tudi nabor radijskih oddaj in prispevkov, ki se dotikajo življenja, dela in pravic oseb z različnimi oblikami invalidnosti, v rubriki IZ RADIJSKEGA PROGRAMA. Televizijski prispevki s tega področja pa so zbrani v rubriki IZ TELEVIZIJSKEGA PROGRAMA. V letu 2023 smo dodali novo rubriko ČLANKI V ZNAKOVNEM JEZIKU, v kateri so članki, ki smo jih opremili s tolmačem v slovenski znakovni jezik.

JANUAR 2023

V mesecu januarju smo spremljali parašportnika Jerneja Slivnika na SP v Švici, kjer je med drugimi uspehi v veleslalomski tekmi dosegel četrto mesto, pa tudi gluhega tenisača Marina Kegla, ki se je odpravil na teniško prvenstvo v Avstralijo. V športnem duhu smo se o pomenu telesne aktivnosti pogovarjali s kondicijskim trenerjem Primožem Kirnom.

Opozarjali smo na dostopnost železniškega prometa in tudi dostopnost stavbe Filozofske fakultete v Ljubljani. Poglobili smo se v proces deinstitucionalizacije, ki smo ga spoznali skozi osebno zgodbo in s strani institucij. Predstavili pa smo tudi zvočno knjigo romana To noč sem jo videl pisatelja Draga Jančarja in povabili na monodramo Kriplov zagovor, avtobiografsko predstavo Simona Šerbinka. V okviru obeleževanja svetovnega dneva brajice smo se poglobili v zapisovanje not in kemijskih formul v tej pisavi za slepe in slabovidne.

Simon Šerbinek na invalidskem vozičku. Foto: Matjaž Wenzel
Simon Šerbinek na invalidskem vozičku. Foto: Matjaž Wenzel

FEBRUAR 2023

Osebna asistenca je bila ena od tem, ki smo se ji posvetili februarja in tudi v drugih mesecih 2023. V pogovoru z Marjo Koren smo ugotavljali, da je življenje z osebno asistenco preprostejše. Da lahko osebe z invalidnostjo živijo polno in aktivno življenje, dokazujejo tudi inPlaninci, ki smo jih predstavili v članku "Prehodili pol poti okoli Zemlje, letos gremo še dlje". Ob zapisu novinarke TV Slovenija Eugenije Carl o tem, kako je ugotovila, da negovalka trpinči njeno dementno mamo, so se nam porodila številna vprašanja, na katera smo odgovore iskali v članku Ko starejši postanejo žrtve nasilja negovalcev. Pogovarjali smo se z igralcem Simonom Šerbinkom in z Janezom Hudejom, ki je prejel Bloudkovo nagrado ter opisali izkušnje Taje Papotnik o potovanju s slovenskimi vlaki.

Marja Koren na razgledni točki gleda na Ljubljano. Foto: MMC RTV SLO/Osebni arhiv Marje Koren
Marja Koren na razgledni točki gleda na Ljubljano. Foto: MMC RTV SLO/Osebni arhiv Marje Koren

Tudi v februarju je bila ena od osrednji tem osrednja asistenca, na primer v članku Osebna asistenca na preizkušnji. Obeležili pa smo tudi dan polževega vsadka in spremljali posvet ob mednarodnem dnevu redkih bolezni. Spremljali pa smo tudi položaj invalidov ob potresu v Turčiji.

MAREC 2023

V mesecu marcu smo se pogovarjali z ustvarjalci predavanj oz. performansev, ki odstirajo tabuje glede invalidnosti in seksualnosti. V intervjuju s Pirkko Mahlamäki, članico izvršnega odbora in predsednico ženskega odbora Evropskega invalidskega foruma, pa smo spregovorili o prisilni sterilizaciji žensk z invalidnostjo, ki se ponekod še vedno dogaja. Obeležili smo 105-letnico Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne in ob svetovnem dnevu sluha opozorili na nevarnosti poslušanja preglasne glasbe ter se pogovarjali s prof. dr. Sabo Battelino, specialistko otorinolaringologije. Izmed zgodb meseca marca pa izpostavljamo tudi osebne zgodbe staršev otrok s posebnimi potrebami: »Nikogar ne zanima, kako zmorem« in "Pozivam odločevalce, naj pridejo in se za en dan postavijo v našo kožo". Ob materinskem dnevu smo se pogovarjali z Nino Wabra Jakič, ob dnevu Downovega sindroma pa s predsednico društva Downov sindrom dr. Valerijo Bužan.

Nina Wabra Jakič s svojim sinom na čolnu. Foto: MMC RTV SLO/Osebni arhiv Nine Wabra Jakič
Nina Wabra Jakič s svojim sinom na čolnu. Foto: MMC RTV SLO/Osebni arhiv Nine Wabra Jakič

APRIL 2023

Začetek aprila obeležujemo svetovni dan avtizma, ob katerem smo se pogovarjali z dr. Branko D. Jurišić, ki je ena od največjih strokovnjakinj za motnje avtističnega spektra. Poudarja, da bi morali vse otroke naučiti tri stvari: da znajo počakati, da sprejmejo NE, hkrati pa, da so vztrajni in si prizadevajo za tisto, kar si želijo. Pospremili smo začetek akcije Gibalno ovirani gore osvajajo 2023 in spremljali dobrodelno akcijo Asperger teče.

Z doc. dr. Dejanom Georgievim smo se pogovarjali o prihodnosti zdravljenja Parkinsonove bolezni, se pozanimali o izsledkih raziskave TwinBrain, ki je prav tako osredotočen na raziskovanje Parkinsonove bolezni, z Urbanom Magušarjem pa smo govorili o tem, kako polno živeti s Parkinsonovo boleznijo. Kako z drugačnostjo živeti in se spoprijemati od rojstva, pa nam je v intervjuju zaupala Mija Pungeršič, članica Zavoda ODTIZ.
Nekaj člankov je bilo tudi v aprilu posvečenih osebni asistenci, pogovarjali pa smo se tudi z Majo Golob, ki je izšolala že več kot 50 psov vodnikov in pomočnikov. Njeni štirinožni »učenci« pomagajo slepim, gibalno oviranim, gluhim, osebam z avtizmom, diabetikom in alergikom.

Mija Pungeršič. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Markun
Mija Pungeršič. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Markun

MAJ 2023

V maju mesecu smo povzeli poročilo Evropskega invalidskega foruma o človekovih pravicah, ki se je osredotočil na položaj invalidov pri zaposlitvah in izvedeli, da več kot 47% invalidov ne more plačati svojih računov.

Spremljali smo tekaški prireditvi Wings for life in Tečem, da pomagam ter paranamiznoteniški turnir v Laškem. Povzeli smo nova pravila za izvajanje osebne asistence, poglobili pa smo se tudi v (ne)izvajanje Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. V maju pa je bila konferenca ob dnevu ozaveščanja o digitalni dostopnosti, ki smo ga letos obeleževali prvič, tudi konferenca, namenjena spodbujanju ozaveščenosti o nujnosti in načinih ustreznega vključevanja uporabnikov z oviranostmi v digitalno družbo. Spomnili smo se tudi 60 let delovanja Zveze Sožitje, ki je ta jubilej proslavila s slavnostnim dogodkom Kjer je volja, tam je pot, na katerem so predstavili dosežke in pomembne mejnike pri delu v dobrobit oseb z motnjami v duševnem razvoju.

V mesecu maju smo obeležili svetovni dan lahkega branja in svetovni dan multiple skleroze.

Posvet o digitalni dostopnosti. Foto: MMC RTV SLO/Ana Vojnović Zorman
Posvet o digitalni dostopnosti. Foto: MMC RTV SLO/Ana Vojnović Zorman

JUNIJ 2023

Gregor Selak, ki mu je pri 25 letih multipla skleroza dobesedno »spodnesla tla pod nogami«, kot pravi, nam je v intervjuju dejal, da se je treba naučiti uživati v majhnih stvareh, ki jih lahko počneš. Zara Smrtnik, ki je v tem mesecu končevala osnovno šolo, pa nam je zaupala, da si želi postati prva slepa učiteljica matematike za videče.

Zara Smrtnik v svečani beli obleki. Foto: MMC RTV SLO/Osebni arhiv Zare Smrtnik
Zara Smrtnik v svečani beli obleki. Foto: MMC RTV SLO/Osebni arhiv Zare Smrtnik

Z ambasadorko lahkega branja Lucijo Čirović pa smo se ob predstavitvijo knjige Čarobnost branja pogovarjali, da bi morale vse informacije javnega značaja biti na voljo tudi v lahkem branju. Na specialno olimpijada v Berlin smo pospremili ekipo 26 tekmovalcev in se skupaj z njimi veselili 18 medalj, ki so jih prinesli domov. Prav tako smo bili veseli srebrne medalje paraplezalke Mance Smrekar, ki jo je prinesla iz Avstrije. Preverili pa smo tudi, kako poteka zvočno opisovanje nogometnih tekem v živo na stadionu Stožice.

Obiskali smo razstavo v galeriji Škuc, na kateri so razstavljale tudi umetnice oz. umetniki, ki se dojemajo kot ovirani. Preverili pa smo tudi, kako lahko osebe z gluhoslepoto igrajo videoigre.