Na črni podlagi z velikimi belimi črkami izpisan naslov PRESLIŠANI USPEHI, spodaj KMALU V KINU. Ob napisu je s tanko belo linijo narisan obris zgolj desne strani obraza z uhljem. Foto: arhiv ZDGNS
Na črni podlagi z velikimi belimi črkami izpisan naslov PRESLIŠANI USPEHI, spodaj KMALU V KINU. Ob napisu je s tanko belo linijo narisan obris zgolj desne strani obraza z uhljem. Foto: arhiv ZDGNS

Celovečerni film Preslišani uspehi v ospredje postavlja vrhunske gluhe športnike, ki so z osvojenimi enaindvajsetimi olimpijskimi medaljami, osmimi kolajnami s svetovnih prvenstev in šestindvajsetimi z evropskih prvenstev Slovenijo postavili na svetovni zemljevid kot športno velesilo. Film se osredotoča na pripovedi športnikov in njihovih trenerjev. Med njimi so smučarka Sabina Hmelina, nosilka prve medalje za samostojno Slovenijo, kolesar Samo Petrač, prvi gluhi nosilec olimpijske medalje v individualnem športu, in gluha košarkarska ekipa, ki je osvojila edini olimpijski kolajni v kolektivnem športu. Kljub težki invalidnosti in zahtevnim razmeram so z izjemnimi uspehi postali junaki gluhe skupnosti, vendar so bogatim športnim karieram sledila grenka razočaranja. Vse doslej so bili njihovi dosežki spregledani in na uradnem seznamu vseh slovenskih prejemnikov olimpijskih medalj ni navedenih gluhih športnikov. Zato jih film postavi v ospredje, predstavi pa tudi zadnji mejnik, ki sta ga postavili atletinji Leja Glojnarič in Iris Breganski. Vsi gluhi športniki so s svojimi uspehi pripomogli k zakonu o športu, ki je izenačil vse športnike, država pa je z njim prihodnjim generacijam gluhih športnikov omogočila ustrezne razmere in motivacijo za ustvarjanje novih športnih pravljic.

Film Preslišani uspehi je priznanje in poklon vsem gluhim športnikom, ki bodo za vedno ostali zaslužni predstavniki državne športne zgodovine.

Vstop na dogodek v Kinu Šiška v Ljubljani, 17. septembra, ob 10. uri, je prost, nanj pa se je treba prijaviti.

Svetovna organizacija gluhih (WFD), ustanovljena leta 1951 v Rimu, je na kongresu leta 1959 za mednarodni dan gluhih določila tretjo soboto v septembru.

V nedeljo, 18. septembra 2022, pa vabljeni tudi v Narodno galerijo v Ljubljani, kjer bo ob 11. uri javno vodstvo po razstavi gluhega akademskega kiparja Ivana Štrekla. Njegove kipe, dela na papirju in oljno sliko bo predstavila soavtorica razstave mag. Mateja Breščak. Razstava je prilagojena tudi za gluhe in naglušne osebe. Več o razstavi pa si lahko preberete tukaj.