Slovenski parlament. Foto: Državni zbor/Matija Sušnik
Slovenski parlament. Foto: Državni zbor/Matija Sušnik

Z njim bi celovito uredili dodatke za otroke s posebnimi potrebami, ki pri osnovnih življenjskih potrebah potrebujejo pomoč drugega.

Člani odbora so imeli danes na mizi tudi predlog spremembe pokojninskega zakona, ki ga je v zakonodajni postopek spomladi vložil državni svet (DS). Predlagatelj je želel s predlogom odpraviti diskriminacijo mladoletnih oseb s posebnimi potrebami, ki pri osnovnih življenjskih potrebah potrebujejo pomoč drugega, a niso slepi. Do dodatka za pomoč in postrežbo so zdaj namreč upravičeni le slepi, po predlogu predlagatelja pa bi bili do tega dodatka upravičeni vsi mladoletniki, ki so zdravstveno zavarovani po drugem zavarovancu ali upokojencu in pri osnovnih življenjskih potrebah nujno potrebujejo stalno pomoč in postrežbo drugega.

Člani odbora so se strinjali, da je stanje na omenjenem področju treba urediti in odpraviti ugotovljeno diskriminacijo, vendar predlog državnih svetnikov na seji ni dobil večinske podpore. Proti so bili predvsem poslanci iz vrst koalicije, ki so menili, da se omenjena problematika ne bi smela urejati v okviru pokojninske zakonodaje, temveč bi bilo ustrezneje iskati rešitev v okviru druge socialne zakonodaje. Takšnega mnenja so tudi na ministrstvu za delo. Po mnenju državnega sekretarja Dana Juvana bi bilo treba rešitev iskati v sistemski prenovi dodatkov za otroke s posebnimi potrebami, "kar pa zahteva celovito obravnavo v zakonu, ki ureja pravice družin," je poudaril.

Tudi v opozicijski NSi menijo, da reševanje omenjene problematike ne spada na področje pokojninske zakonodaje. Njihov poslanec Janez Cigler Kralj (NSi) je sicer dejal, da bo predlog DS kljub temu podprl "zaradi političnega pritiska na koalicijo", da se bo lotila priprave obljubljenih sprememb zakonodaje.

Predlog je torej danes končal zakonodajno pot, člani odbora pa so nato na predlog koalicije soglasno podprli sklep s pozivom, naj ministrstvo za delo do konca leta pripravi predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ter celovito uredi problematiko otrok s posebnimi potrebami.

Odbor je s 15 glasovi za in brez glasu proti danes podprl tudi sklep, da DZ daje soglasje k spremembam pravil Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho). S spremembami se med drugim natančneje ureja izvedba in način sej Fiha in upravičenost do izplačila sejnin članom sveta Fiha za udeležbo na posameznem organu fundacije. Med drugim se natančneje ureja tudi nadomeščanje predsednika sveta Fiha, ki je bilo doslej urejeno le za primer odsotnosti ali po pooblastilu predsednika sveta.

Zakonodajno pot je danes končal tudi predlog zakona o dopolnitvi zakona o praznikih in dela prostih dni. Z njim je DS januarja predlagal, da se med praznike po novem uvrsti tudi dan slovenske demokracije, ki bi ga praznovali 12. maja. Za predlog DS je glasovalo 5 članov odbora, deset pa mu jih je nasprotovalo.

Člani odbora bi sicer morali danes obravnavati tudi predlog novele zakona o delovnih razmerjih, ki ga je v zakonodajni postopek vložil Sindikat policistov Slovenije skupaj s podpisi volivk in volivcev, vendar so to točko preložili na eno od prihodnjih sej. Kot je poudaril predsednik odbora za delo Miha Kordiš (Levica), so pred obravnavo omenjene novele potrebna dodatna usklajevanja s socialnimi partnerji.