Poslanci v dvorani DZ v Ljubljani. Foto: BoBo
Poslanci v dvorani DZ v Ljubljani. Foto: BoBo

Predlog zakona o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide želi izboljšati delovanje notranjega trga na področju dostopnosti proizvodov in storitev ter urejanje položaja invalidov z omogočanjem uporabe proizvodov in storitev na enak način kot drugim.

Opredeljuje pogoje glede dostopnosti do proizvodov, kot so računalniki in operacijski sistemi, plačilni terminali, bankomati, prodajni avtomati za vozovnice in avtomati za prijavo, interaktivni samopostrežni terminali za zagotavljanje informacij, pametni telefoni in druga oprema za dostop do telekomunikacijskih storitev, televizijska oprema, ki vključuje digitalne televizijske storitve, ter e-bralniki, je naštel državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan.

Predlog po njegovih besedah določa tudi pogoje glede dostopnosti do storitev, kot so avdiovizualne medijske in elektronske komunikacijske storitve. Prav tako določa dostop do nekaterih elementov storitev zračnega, avtobusnega, železniškega in vodnega prevoza, kot so spletišča, mobilne storitve, elektronske vozovnice in informacije. Poleg tega ureja pogoje dostopnosti do potrošniških bančnih storitev, e-knjig, e-trgovine ter odgovarjanja na klice v sili v okviru enotne evropske številke 112.

Mnenje Nacionalnega sveta invalidskih organizacij (NSIOS)

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) se boji, da bo prišlo do dodatnega podaljšanja rokov in da se dostopnost za invalide še oddaljuje, je dejala predsednica NSIOS Mateja Toman. Vendar je generalna direktorica direktorata za invalide na ministrstvu Andrejka Znoj pri tem pojasnila, da predlog ureja le določene proizvode in storitve, medtem ko za preostale velja zakon o izenačevanju možnosti invalidov.

Različna mnenja v razpravi

V razpravi je Anja Bah Žibert iz SDS povzela več pripomb zakonodajno-pravne službe DZ, denimo to, da sme podzakonski predpis zakonsko vsebino le tehnično dopolnjevati, razčlenjevati in opisovati, ne pa je samostojno oblikovati. Poleg tega so roki za nekatere ukrepe, denimo za dostopnost bankomatov, postavljeni v daljno prihodnost, je bila kritična. Pri tem je državni sekretar Juvan pojasnil, da so večino pomislekov zakonodajno-pravne službe odpravili, rok za dostopnost do bankomatov pa so z dopolnilom skrajšali z leta 2045 na leto 2025.

Po predlogu bodo uporabniki naštetih proizvodov in storitev v boljšem položaju, je poudaril Dean Premik (Svoboda). Ugotavlja pa, da bi bilo treba zakon pripraviti tudi v lahko berljivi tehniki. Juvan je pri tem zagotovil, da bodo upoštevali njegov predlog.