Grafika Evropskega invalidskega foruma ob izidu poročila. Foto: European Disability Forum
Grafika Evropskega invalidskega foruma ob izidu poročila. Foto: European Disability Forum

Evropski invalidski forum (EDF) je 5. septembra objavil svoje osmo evropsko poročilo o človekovih pravicah z naslovom Poslovna sposobnost: osebna izbira in nadzor, v katerem poudarjajo veliko zaskrbljenost zaradi odvzema poslovne sposobnosti invalidom po vsej Evropski uniji. Poročilo razkriva, da nobena država EU v celoti ne ščiti invalidov pred izgubo pravice do sprejemanja osebnih odločitev, kar povečuje možnost nasilja in zlorab.

Zaskrbljenost zaradi predlagane uredbe EU

Poleg tega je v poročilu zapisano, da bi predlagana uredba EU o čezmejnem varstvu odraslih lahko poslabšala razmere, če bo sprejeta v sedanji obliki. Ta uredba bi omogočila ohranitev omejevalnih ukrepov iz matične države, tudi ko se oseba preseli v naprednejšo državo članico EU. To bi lahko posameznikom preprečilo, da bi izkoristili boljše podporne okvire, ki so na voljo v njihovi novi državi prebivališča.

Poročilo navaja hude zlorabe

Poročilo dokumentira hude zlorabe, s katerimi se soočajo posamezniki, ki jim je bila odvzeta poslovna sposobnost.

Pričevanja, vključena v poročilo, poudarjajo resnost teh vprašanj. Ženska iz Bolgarije je pripovedovala, da pred privolitvijo ni bila v celoti obveščena o naravi elektrokonvulzivne terapije, zaradi česar je doživela grozno izkušnjo.

Pričevanje Rosario Ruiz razkriva travmatično izkušnjo prisilne sterilizacije in kaže na globok osebni vpliv takšnih praks. Spet neka druga pripoved iz Grčije pa opisuje trajno škodo, ki jo je povzročilo zdravljenje z elektrošoki brez privolitve.

Države z najbolj restriktivnimi politikami

Grafika, na kateri so v angleščini izpisana imena držav, ki omogočajo odvzem poslovne sposobnosti in tiste, ki ne. Grafiki je dodan tudi zemljevid z ujemajočimi barvami. Foto: European Disability Forum
Grafika, na kateri so v angleščini izpisana imena držav, ki omogočajo odvzem poslovne sposobnosti in tiste, ki ne. Grafiki je dodan tudi zemljevid z ujemajočimi barvami. Foto: European Disability Forum

V poročilu je posebej opredeljenih dvanajst držav Evropske unije z najbolj problematičnimi politikami glede odzvema poslovne sposobnosti in skrbništva: Bolgarija, Ciper, Danska, Estonija, Francija, Italija, Grčija, Hrvaška, Luksemburg, Madžarska, Hrvaška, Nizozemska in Poljska.

Te države še vedno dovoljujejo popolno skrbništvo, kar spodkopava avtonomijo odločanja invalidov in prispeva k sistemskim zlorabam. Nasprotno pa so nekatere države, kot je Irska, dosegle napredek s sprejetjem podpornih sistemov odločanja, ki spoštujejo avtonomijo posameznika.

Pozivi k reformi

Poročilo Evropskega invalidskega foruma poziva k nujnim reformam in se zavzema za prehod na sisteme podprtega odločanja ter kriminalizacijo prisilnih praks, kot sta prisilna sterilizacija in neprostovoljno zdravljenje. Poročilo poudarja, da mora Evropska unija izvajati ukrepe, ki varujejo avtonomijo in dostojanstvo invalidov ter jih ščitijo pred nasiljem in zlorabo.