Na pladnju zloženi žlikrofi. Foto: arhiv MDSSNG
Na pladnju zloženi žlikrofi. Foto: arhiv MDSSNG

Zadnjo avgustovsko soboto v Idriji pripravljalo praznik žlikrofov, tradicionalne knapovske jedi, ki je tudi prvi prvi slovenski proizvod, ki ga je Evropska komisija prijavila kot zajamčeno tradicionalno posebnost EU-ja, kar pomeni, da sta zaščitena tako receptura kot tudi tradicionalni način priprave. Na kulinaričnem prazniku sodeluje tudi Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica in Zavod GOST na Planoti.

V Idriji bo 26. avgusta dišalo po žlikrofih. Od 11. ure dalje boste na stojnicah lahko okušali okusno in hranljivo jed iz testa, polnjenega s krompirjevim nadevom in postreženega z različnimi omakami. Priprava te tradicionalne rudarske jedi pa je precej zapletena, saj poteka kar v devetih točno določenih stopnjah.
S pripravo žlikrofov so se na kuharskih delavnicah spoprijeli tudi člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, ki bodo v Idriji imeli tudi svojo stojnico. Prikazali bodo pripravo žlikrofov in jih servirali z omakami, ki pa jih bodo pripravili kuharski mojstri iz Kendovega dvorca. Obiskovalci pa bodo hrano lahko okušali z zavezanimi očmi in se tako še bolj osredotočili na doživljanje pestrosti okusov.
Vabljeni na tradicionalni praznik žlikrofov v Idrijo v soboto, 26. avgusta 2017.
V. R.

V posodi krompirjeva masa za polnjenje testa. Kuharica v dlaneh oblikuje majhne kroglice. Foto: arhiv MDSSNG
V posodi krompirjeva masa za polnjenje testa. Kuharica v dlaneh oblikuje majhne kroglice. Foto: arhiv MDSSNG