Na z lesom tlakovani poti ob plaži je moški na invalidskem vozičku, ki roke dviguje visoko v zrak. Poleg njega stoji drug moški v beli halji. Foto: Radio Maribor/simbolična fotografija
Na z lesom tlakovani poti ob plaži je moški na invalidskem vozičku, ki roke dviguje visoko v zrak. Poleg njega stoji drug moški v beli halji. Foto: Radio Maribor/simbolična fotografija

Na novinarski konferenci danes, v torek, 6. februarja, so Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pozvali, naj upošteva njihova opozorila.

Predsednica YHD Elena Pečarič je prepričana, da je treba razjasniti, kaj pomenijo posamezni pojmi, denimo osebna asistenca in pomoč na domu. Nezadovoljna je z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mescem, ki po njenem mnenju obravnavani temi ne nameni dovolj ustrezne pozornosti. Kot je dejala na novinarski konferenci, ki je bila danes, v torek, 6. februarja, bodo očitno morali biti veliko bolj glasni, saj njihova strokovnost ostaja spregledana.

Podobnega mnenja je bila podpredsednica društva Klaudija Poropat. Srž problema vidi v tem, da ljudje, ki bi morali vedeti, kaj je osebna asistenca in kaj je oskrba, tega ne vedo. "Osebno asistenco hočejo zdaj spremeniti v oskrbo, namesto da bi bilo obratno," je menila. Po njenem zagotovilu ne bodo pristali na to, da se bo koncept osebne asistence spremenil in sistem izginil. Osebna asistenca je po njenem pojasnilu pravica, ne pa le ena od socialnovarstvenih storitev.

Direktorica Inštituta RS za socialno varstvo Barbara Kobal Tomc pa je ugotovila, da se osebna asistenca v veliki meri razume kot socialni korektiv. "Ljudje si pod osebno asistenco predstavljajo vse od masaž do psihoterapije," je opazila. A od osebnega asistenta po njenih besedah ni mogoče pričakovati, da bo kuhal še za družinske člane. Osebni asistent nudi podporo, ni pa njegov namen, da dela namesto uporabnika, je pojasnila.

Osebna asistenca po meri uporabnika

Poropat je povedala, da je v sistemu osebne asistence uporabnik tisti, ki osebnemu asistentu naredi urnik in ga usposablja. Standardov in normativov pri osebni asistenci ni, saj je delo odvisno od uporabnikovih potreb.

Enako je zatrdila mama uporabnika osebne asistence Maja Učakar Kranjc. Po njenih navedbah navodila da uporabnik in osebni asistent ne dela po svoje. "Osebni asistent mora biti predvsem človek," je opomnila.

Neodvisno življenje je po besedah direktorja Zveze Sonček Iztoka Suhadolnika človekova pravica. Napredne države omogočajo, da ga imajo tudi osebe z oviranostmi, in ne prenašajo skrbi za te osebe na starše, je dejal.

Razprava: koristi osebne asistence

V razpravi, ki je sledila, so sodelujoči večinoma izpostavljali koristi osebne asistence. Pozivali pa so tudi k nadzoru nad njenim izvajanjem. Kobal Tomc je medtem ocenila, da bi bilo treba preveriti, ali so uporabniki še upravičeni do te pravice ali ne. V praksi se je namreč denimo dogajalo, da so bili vlagatelji prošnje za pravico na invalidskem vozičku samo med razgovorom za upravičenost do pravice, sicer pa ne, je povedala.

Ministrstvo je sredi januarja zavrnilo navedbe, da se obseg osebne asistence po predlogu prenovljenega zakona zmanjšuje. Po predlogu bi bili do pravice še vedno upravičeni vsi uporabniki, ki izpolnjujejo pogoje iz 6. člena zakona, saj se pogoji za pridobitev pravice niso spremenili, so takrat pojasnili za STA.